Aanslag kerstmarkt Berlijn
Dossier terrorisme

'Dader van aanslag Berlijn is gedood'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De man die de aanslag in Berlijn maandag zou hebben gepleegd, is hoogstwaarschijnlijk dood. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag gezegd. De verdachte zou naar Italië zijn gereisd en op een treinstation zijn doodgeschoten door de politie.

• In Berlijn reed maandagavond een man met een vrachtwagen in op het publiek bij een kerstmarkt. Twaalf mensen kwamen om het leven en 48 bezoekers raakten gewond. De vermoedelijke dader, ene Anis A., wist te ontsnappen en bleef daarna dagenlang spoorloos. In de Italiaanse stad Milaan zou hij 's nachts buiten een treinstation staande zijn gehouden door de politie.

Vuurgevecht

• Toen agenten hem om zijn identiteitsbewijs vroegen, zou hij het vuur op hen hebben geopend. Daarbij raakte één agent gewond en toen de politie terugschoot, is de vermoedelijke dader gedood.

• Uit vingerafdrukken zou zijn gebleken dat het echt Anis A. is, al is dat nog niet officieel bevestigd. Als het echt zo is, en hij daadwerkelijk de aanslag heeft gepleegd, komt er een eind aan de dagenlange zoektocht. Die zag er zo uit:

De zoektocht naar de dader

• Al vrij snel na de aanslag kwam de politie in Berlijn met goed nieuws: ze hadden de vermoedelijke dader opgepakt! In een park iets verderop werd een 23-jarige Pakistaanse asielzoeker aangehouden. Volgens een getuigenbeschrijving was hij de inzittende van de vrachtwagen.

• De volgende dag sloeg de twijfel bij de politie toe. Want andere getuigen hadden de Pakistaanse man niet gezien. Bovendien: de man had bij zijn arrestatie geen schrammen of bloed, terwijl de vrachtwagen flink kapot was. De man zelf ontkende ook: hij had het niet gedaan.

• De Pakistaanse man is uiteindelijk vrijgelaten: hij was niet de dader. Maar wie dan wel? Een uur na de vrijlating eiste terreurgroep IS de aanslag op. Het was één van hun handlangers die de vrachtwagen van een Poolse bestuuder had gekaapt, om zo de aanslag te plegen. Athans, dat zegt de organisatie.

Aanslag kerstmarkt Berlijn

Identiteitsbewijs van de dader

• Woensdag werd bekend dat in de vrachtwagen een identiteitbewijs zou zijn gevonden. De politie vermoedt dat dat van de dader is. De man zou Anis A. heten en uit Tunesië afkomstig zijn. En: hij was al een bekende van de politie. Hij zou in 2011 asiel hebben aangevraagd in Italië en al vier jaar hebben vastgezeten voor brandstichting.

• De politie wist dus wie de vermoedelijke dader was. Maar waar Anis A. zich precies bevond, dat bleef onduidelijk. In de tijd dat agenten de verkeerde man hadden opgepakt, had Anis A. de tijd om te vluchten. In heel Duitsland werd sindsdien volop naar hem gezocht. In het plaatsje Emmerich is de politie onder andere een asielzoekerscentrum binnengevallen na een aanwijzing. Maar daar was hij niet.

Aanslag kerstmarkt Berlijn

• De kerstmarkt in Berlijn was donderdag voor het eerst na de aanslagen weer geopend. Op het plein bij de Gedächtniskirche is een plek ingericht waar mensen de slachtoffers kunnen herdenken.

Ben je geschrokken of word je bang van dit nieuws? Niet zo gek hoor. Lees dan onze 7 tips om heftig nieuws beter te verteren even. Sowieso een aanrader is dit artikel: 'Laat je niet bang maken door aanslagen'.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme