Sexting

Daders sexting moeten excuses aanbieden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een naaktfoto van iemand doorsturen naar vrienden. Jongeren die dat doen, krijgen te maken met een andere aanpak van Stichting Halt. Die aanpak moet jongeren bewuster maken van de gevolgen. 

Het doorsturen van zo'n foto lijkt onschuldig, maar het kan het voor veel problemen zorgen. ‘Het is pubergedrag en pubers denken niet na over de gevolgen’, zegt Halt-directeur Janet ten Hoope tegen de NOS. ’Jongeren sturen zo'n foto door omdat het op dat moment grappig lijkt.’ Maar volgens haar zijn de gevolgen vaak groot. De slachtoffers durven soms niet meer naar buiten en hebben last van psychische problemen.

Excuses aanbieden

Voorheen kregen de daders een taakstraf, maar dat was niet genoeg, vindt Halt. De jongeren moeten namelijk de gevolgen van hun gedrag leren inzien. Dit kan ervoor zorgen dat herhaling wordt voorkomen. In de nieuwe methode voeren de jongeren gesprekken over de gevolgen van sexting en tot slot moeten ze hun excuses aanbieden aan het slachtoffer. Dit gebeurt alleen als het slachtoffer dat zelf ook wil. De nieuwe aanpak geldt voor jongeren van tussen de 12 en 17 jaar.

Spijt

Bij de gesprekken zijn ook de ouders van de dader aanwezig. Dat kan ongemakkelijk zijn, maar ook dat is een les. Halt hoopt dat de daders door de gesprekken spijt krijgen van hun gedrag. Jongeren die niet goed meewerken krijgen een aantekening op hun strafblad. Ook worden ze teruggestuurd naar de politie. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Halt-straf voor ruim 17.000 jongeren of Eerste hulp bij Social Media-spijt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren