ANP

De 5 belangrijkste conclusies van de Europese verkiezingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Vorige week ging Nederland naar de stembus voor de op één na grootste democratische verkiezingen ter wereld: De Europese verkiezingen. Gisterenavond kwamen langzaam de uitslagen binnen. Dit zijn de vijf belangrijkste conclusies:

1. . Het Frans Timmermans-effect

In Nederland is de PvdA met zes zetels de grootste partij geworden. De media noemde dit het ‘Frans Timmermans-effect’. Als eurocommisaris zit Timmermans al sinds 2014 in het Europees Parlement, ook is hij lijsttrekker van de PvdA in Europa. Uit onderzoek blijkt dat Timmermans voor 48 procent van de PvdA-stemmers de reden was om op de partij te stemmen. Timmermans is voor veel kiezers de meest bekende Nederlandse eurocommissaris en is erg populair onder mensen die voor de Europese Unie zijn. Timmersmans heeft gezegd dat hij graag voorzitter zou willen worden van de Europese Commissie.

ANP

2. Kan de Brexit de PVV helpen?

De Nederlandse stemmers zorgde ervoor dat de VVD en het CDA allebei vier zetels krijgen in het Europees Parlement. Forum voor Democratie en GroenLinks krijgen drie zetels. De SP en de PVV raken hun zetels kwijt en verdwijnen uit het Europees Parlement. Voor de PVV is het nu hopen dat de Brexit in Groot-Brittannië doorgaat: dan krijgt Nederland er drie extra zetels bij. Mogelijk krijgt de PVV dan alsnog een zetel in het Parlement.

ANP

3. Winnen en toch ook verliezen ..

Een zure overwinning voor de christendemocraten en de sociaaldemocraten: ondanks de winst hebben ze een grote nederlaag geleden. De EVP fractie van de christendemocraten, waar het Nederlandse CDA in zit, blijft de grootste partij met 179 zetels, maar verliest er in totaal 38. De sociaaldemocratische fractie, waar de PvdA in zit, krijgt 150 zetels, maar verliest er 37. In totaal zijn er 751 zetels te verdelen. Dat betekent dat deze partijen voor het eerst in de geschiedenis hun meerderheid in het Europees Parlement kwijt zijn.

ANP

4. Anti-EU partij grote winnaar in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië staan veel mensen nog steeds achter de keuze om de Europese Unie te verlaten. De anti-EU partij, de Brexit Party, kreeg 31,6 procent van de Britse stemmen en is daarmee de winnaar in eigen land. De partij van politicus Nigel Farage deed voor het eerst mee met de Europese verkiezingen.

ANP

5. Bijna de helft van de kiezers ging stemmen

De campagnes van de partijen hebben dit jaar goed geholpen: de opkomst van de verkiezingen was dit jaar hoger dan vijf jaar geleden. In totaal ging 50,9 procent van de mensen naar de stembus in vergelijking met 43 procent bij de vorige verkiezingen. In totaal mochten 426 miljoen Europeanen stemmen op hun vertegenwoordigers voor het Europees Parlement.  

ANP

Anderen lazen ook: De Europese Unie voor beginners

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren