De 7 beruchtste voetbalrellen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sytse
Wilman

Aanhangers van Feyenoord maakten er vorige week een puinhoop van in Rome. Gevreesd wordt dat de Romeinse fans vandaag wraak gaan nemen in Rotterdam. Hoe vervelend ook, het is niks nieuws. 7Days duikt in de geschiedenis van het voetbalgeweld.


1. Het Heizeldrama (1985) - Liverpool en Juventus spelen om de Europa Cup in het Belgische Heizelstadion. Het wordt een puinhoop als supporters elkaar te lijf gaan. Ze breken door de hekken tussen de vakken heen. Fans die in paniek proberen te vluchten. duwen zelfs een muur omver. Er vallen 39 doden.


2. Beuken in Beverwijk (1997) - Aanhangers van Ajax en Feyenoord spreken af in een weiland langs de snelweg bij Beverwijk. Niet om een balletje te trappen of te picknicken natuurlijk, maar om te vechten. Ajax-fan Carlo Picornie wordt doodgestoken en het hele land is geschokt.


3. Rellen in Nancy (2007) - Al voor de wedstrijd Nancy tegen Feyenoord zorgden Nederlandse hooligans voor ellende. Er braken rellen uit in de stad, waarbij ze zelfs een tram uit de rails tilden en sloopten. Tijdens de wedstrijd ging het weer fout: gesloopte hekken en gevechten met de politie. Feyenoord werd hier zwaar voor gestraft.


4. Italiaanse ellende (2007) - De politie probeerde vechtende supporters van Lazio Roma en Juventus uit elkaar te halen. Per ongeluk schoot een agent daarbij een van de vechtersbazen dood. Dat was het startsein voor hooligans door het hele land om zware rellen te stichten.


5. Doden in Egypte (2012) - Na de wedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly ging het helemaal mis. Een man stormt met een ijzeren staaf het veld op, er worden dingen in de fik gezet en de supporters van beide teams gaan met elkaar op de vuist. Er vallen tientallen doden en de ergste relschoppers worden later ter dood veroordeeld. Er gaan al snel geruchten dat het geweld is opgestookt om politieke redenen, maar dat is nooit bewezen.


6. Voetbal is oorlog (1990) - Rode Ster Belgrado tegen Dinamo Zagreb is niet zomaar een wedstrijd tussen twee aartsrivalen in de Joegoslavische competitie, maar vooral een symbool van de spanningen tussen Serven en Kroaten. In 1990 loopt een wedstrijd totaal uit de hand. Het veld verandert in een slagveld waarin supporters vechten met elkaar en de politie. Niet lang daarna brak een vreselijke oorlog uit in Joegoslavië die het land zou verscheuren.


7. Eerste rellen (1974) - De eerste keer dat er grootschalig voetbalgeweld in Nederland voorkwam, was in 1974. Dronken aanhangers van Tottenham Hotspur raakten slaags met Feyenoord-fans en gooiden met afgebroken stoelen. Er raakten zo’n 150 mensen gewond en Nederland maakte zo kennis met een nieuw verschijnsel.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren