Dossier terrorisme

De aanslagen in Parijs van minuut tot minuut

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

Geen zeven, maar 'slechts' zes aanslagen. En tot nu toe 129 onschuldige doden, plus zeven terroristen die zijn omgekomen. Dat maakte openbaar aanklager François Molins zaterdagavond bekend, aldus de Franse krant Le Figaro. Hieronder lees je wat er van minuut tot minuut gebeurde, op basis van veiligheidsbeelden en bewijsmateriaal:

21.20 uur
Er is een ontploffing bij ingang D van het stadion Stade de France vlak bij Parijs. Er worden twee lichamen gevonden, een van de terrorist die zichzelf opblies met een bomvest en een van een voorbijganger. President François Hollande van Frankrijk vertrekt meteen uit het stadion.

21.25 uur
Terroristen openen met kalasjnikovs het vuur op restaurant Le Petit Cambodge in het tiende arrondissement van Parijs. Zeker vijftien mensen worden gedood, tien mensen raken gewond. De daders gaan ervan door in een zwarte Seat.

21.30 uur
Een tweede zelfmoordterrorist blaast zichzelf met een bomgordel op bij Stade de France. Deze keer bij ingang H.

21.32 uur
Terroristen schieten met machinegeweren bij Café Bonne Bière in het negentiende arrondissement. Vijf mensen komen om. De schutters stappen in een zwarte Seat.

21.36 uur
Een andere zwarte Seat wordt gezien in de Rue de Charonne in het elfde arrondissement. Bij het restaurant La Belle Équipe openen de daders het vuur. Negentien mensen worden doodgeschoten, negen anderen raken ernstig gewond.

21.40 uur
Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op bij café Voltaire in het elfde arrondissement. Een voorbijganger raakt gewond.

Tegelijkertijd parkeert iemand een zwarte Polo bij concertzaal Le Bataclan in het elfde arrondissement. Drie daders stappen uit de auto en komen de concertzaal binnen. Ze schieten en nemen het publiek van een rockconcert in gijzeling. De daders praten onderling over Syrië en Irak. De politie omsingelt het gebouw en schakelt speciale eenheden in.

21.53 uur
Een derde zelfmoordterrorist blaast zichzelf op met een bomgordel, niet ver van het Stade de France.

00.20 uur
De politie valt Le Bataclan binnen en bevrijdt gijzelaars. Twee terroristen blazen zichzelf op met een bomgordel. Een derde komt ook om. 89 gegijzelden zijn dood.

Bron: ANP

Meer weten? In ons dossier Parijs lees je meer over de aanslagen van vrijdag:

1. Wat is er precies gebeurd?
2. Waarom heeft terreurgroep IS deze aanslagen gepleegd?
3. Hoe zit het ook alweer met de aanslagen op Charlie Hebdo?
4. De aanslagen van minuut tot minuut
5. De wereld leeft mee met Parijs
6. Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland?
7. Waarom ging Duitsland-Nederland niet door?
8. Wat is er mis met Molenbeek?
9. Video: Bloemen tegen geweren
10. 7 tips om heftig nieuws beter te verteren
11. Hoe leef je verder na 'Parijs'?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme