In de ban van corona: feiten en fabels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt niet alleen verkoudheidsklachten en koorts, maar ook de wildste verhalen. Het zou ontsnapt zijn uit een geheim laboratorium. Of komen van vleermuizen. En het kan onschadelijk gemaakt worden met oregano-olie. Wat is waar en wat niet? De feiten en fabels op een rij. 

Het virus is verspreid zich via vleermuissoep

Op social media gaan heel erg vieze foto’s en filmpjes rond van een vrouw die een gekookte vleermuis uit haar soep vist en opeet. Volgens de Britse roddelkrant Daily Star is zij gefilmd in Wuhan en kort erna bezweken aan het coronavirus. Daar is alleen geen enkel bewijs voor. En dat het zich via soep verspreid heeft, is ook niet logisch omdat virussen in kokend water al na een minuut kapot zijn. Bij de Afrikaanse ebola-uitbraak van 2014 kreeg vleermuissoep trouwens ook al de schuld. Het is allemaal niet waar, een fabel dus.

Het virus is verspreid wel via vleermuizen

Vleermuizen zijn vaak besmet met coronavirussen. Waarschijnlijk is het daarna via andere dieren overgesprongen op de mens. Dat er een link is met de dierenmarkt in Wuhan is ook wel duidelijk. De eerste patiënten waren allemaal daar geweest. Oregano-olie geneest FABEL Afgelopen week ging op social media rond dat pure oregano-olie het virus onschadelijk maakt. Het bericht bleek al tien jaar oud, was ergens op gebaseerd en de bron was totaal onduidelijk, zo ontdekte The Washington Post. Toch werd het in korte tijd duizenden keren gedeeld. Klopt als een bus, het is een feit dus.

Het virus is ontsnapt uit een laboratorium

Volgens hardnekkige geruchten kan het geen toeval zijn dat de dierenmarkt waar het coronavirus opdook vlakbij een zwaar beveiligd lab van het Wuhan Instituut voor Virologie ligt. In dat geheimzinnige lab zouden virussen gekweekt worden die als biologische wapens ingezet kunnen worden. Het coronavirus zou per ongeluk zijn ontsnapt. Een mooi scenario voor een film, maar niet heel geloofwaardig. Het lab ligt op meer dan dertig kilometer van de markt. En er is ook geen enkel bewijs dat daar biologische wapens ontwikkeld worden. Niks van waar, een echte fabel.

Dit coronavirus is vooral gevaarlijk voor oudere mensen

Dat klopt wel. Er zijn nu bijna 150 mensen door het virus en is bij ongeveer zesduizend mensen is het officieel vastgesteld. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger. Uit heel voorlopige cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat zo’n 3% van de besmette patiënten overlijdt. Dat komt in de buurt van een ‘gewone’ seizoensgriep. En ook nu zijn het vooral oudere mensen die bezwijken. Volgens diezelfde voorlopige cijfers is de sterfte door corona onder 70-plussers 85% en bij mensen jonger dan veertig zo goed als nul. Dit is een feit.

Het virus leidt tot overvolle ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in Wuhan, en de andere plaatsen waar het virus is uitgebroken, is het een chaos. Niet alleen door zieke patiënten, maar vooral door heel veel Chinezen die bang zijn dat ze het virus hebben. Alleen al afgelopen maandag meldden zich 32.000 mensen met vage klachten. Uit heel China worden nu extra verpleegkundigen en artsen naar de regio gevlogen. Met grote spoed worden er ook twee extra ziekenhuizen met tweeduizend extra bedden de grond uit gestampt. Het is echt waar en dus een feit.

Anderen lazen ook: Dit is wat je wil weten over het nieuwe corona-virus.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren