Mourne Mountains

De bergen in? Zo bereid je je voor

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Een groep van 63 Britse jongeren en hun begeleiders kwam afgelopen week in de problemen toen ze aan het wandelen waren in de bergen in Noord-Ierland. 

Het weer sloeg om en ze moesten gered worden door hulpdiensten. Met deze tips ga je zelf goed voorbereid op pad.  

De jongeren tussen twaalf en zeventien jaar zitten bij de Army Cadets, een soort scouting met een militair tintje. Elk jaar gaan ze op zomerkamp. Een van de activiteiten dit jaar was een wandeling in de Mourne Mountains. Maar het weer was slecht en veel jongeren kregen last van de kou. Zestien van hen waren zelfs onderkoeld. Reddingsdiensten schoten massaal te hulp en hebben iedereen weer veilig naar beneden gekregen.
 

Veilig de bergen in

Ben je zelf van plan om deze vakantie een berg te beklimmen? Houd dan rekening met het volgende:

  • Ga nooit alleen op pad. Met z’n vieren is ideaal. Als iemand zich dan bezeerd, kunnen er twee terug om hulp te halen en blijft de derde bij de gewonde.
  • Vertel anderen vooraf welke route je gaat volgen en wijk daar niet van af.
  • Draag stevige (berg)schoenen en neem altijd warme regenkleding mee. Draag een petje tegen de zon en smeer je in met zonnebrand. Het lijkt misschien heel zonnig of juist bewolkt, maar zeker in de bergen kan het weer zomaar omslaan.
  • Gaat het opeens regenen of stormen? Keer dan om of zoek een veilige schuilplaats.
  • Neem altijd genoeg water en voedsel mee.
  • Zorg ervoor dat je een opgeladen telefoon bij je hebt.
  • Zet vooraf de telefoonnummers van de lokale hulpdiensten in je telefoon.
  • Voel je je misselijk, duizelig, heb je hoofdpijn of ben je opeens erg moe? Ga dan meteen weer naar beneden. Je hebt waarschijnlijk last van hoogteziekte. Hoog in de bergen is de lucht ijler dan je gewend bent. Er zit dan minder zuurstof in je bloed. Als de klachten niet minder worden wanneer je weer beneden bent, is het verstandig om medische hulp in te schakelen.
  • De meeste ongelukken gebeuren tijdens het afdalen. Pas dus extra op als je weer naar beneden gaat.

Foto: Flickr cc/Phil Rogers

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Overleven doe je zo: wilde dieren of Op vakantie tussen de bosbranden: wat te doen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren