De blunders van Sean Spicer, de perschef van Trump

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Oeps! Als perschef van het Witte Huis zou je je feiten goed op een rijtje moeten hebben. Maar de perschef onder president Trump, Sean Spicer, lijkt dat nog niet echt door te hebben. Hij ging deze week flink de mist in - en dat is niet voor het eerst.

Spicer maakte deze week een zeer pijnlijke uitglijder tijdens een persconferentie. Hij sprak over de gifgasaanval van de Syrische president Assad, toen hij zei dat ‘zelfs iemand als Adolf Hitler niet zo laag zonk dat hij chemische wapens gebruikte’. In werkelijkheid vergaste Hitler miljoenen Joden in concentratiekampen.

Bradd Jaffy 1491987256

Kreetjes

De blunder zorgde voor veel commotie. Vanuit de zaal waren de kreetjes van verbazing hoorbaar en overal op internet kwamen boze reacties voorbij. Volgens commentatoren op CNN kan deze misser Spicer duur komen te staan: hij zou binnen korte tijd weleens ontslagen kunnen worden. Niet zo gek, want al begin februari zou Trump enorme spijt hebben gehad van het aanstellen van Spicer.

Niet de eerste

Het is dan ook niet de eerste fout van de perschef. Hij begon zijn baan direct na de verkiezing van Trump door de media aan te vallen. Zo benadrukte Spicer dat het publiek bij Trumps beëdiging wél groter was dan bij Obama - wat achteraf niet bleek te kloppen. De aanwezige pers mochten ook geen vragen stellen. Hij verdedigde zijn uitspraak later door te zeggen dat hij en de media het ‘oneens kunnen zijn over feiten’. 

Satire

Spicers persconferenties verlopen vaak zó chaotisch dat er al veel persiflages zijn geweest. Zo is er een filmpje waarin het lijkt alsof de perschef een kleuterklasje probeert te leiden, maar faalt. En beroemd is inmiddels de rol van Melissa McCarthy als Spicer in het satirische programma Saturday Night Live. Daar kon Spicer helemáál niet om lachen.

Sean Spicer Press Conference (Melissa McCarthy) - SNL

Niet de laatste

De vergelijking tussen Hitler en Assad bleek overigens ook niet Spicers laatste fout. Hij verdedigde zijn uitspraak door te zeggen dat het ging om de manier waarop chemische wapens werden gebruikt. Met andere woorden: Hitler bombardeerde mensen niet met chemische wapens (hij vergaste ze immers) en dus was dat minder erg, volgens Spicer. Een dag later betuigde hij spijt voor zijn uitspraak.

Ook zei hij tot twee keer op nationale televisie toe dat president Trump als doel heeft om het Midden-Oosten te ontregelen. Trumps spijt over zijn aanstelling zal vast niet minder zijn geworden...

Tommy Christopher 1491987197

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren