De criminele kerstkalender

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Europol heeft een bijzondere kerstwens. De internationale politieorganisatie wil voordat kerst begint de meest gezochte criminelen van Europa opgepakt hebben. Om de jacht op de 24 most wanted aan te jagen heeft Europol een soort criminele adventskalender online gezet.

Tot en met 24 december kun je op de site van Europol elke dag virtueel een vakje openen. Dan krijg je een filmpje te zien van een misdadiger die on the run is. Een foto van hem of haar is afgedrukt op een bungelende kerstbal.

Terwijl er een gezellig kerstmuziekje klinkt en er sneeuwvlokjes over de bal naar beneden dwarrelen krijg je details te zien over de gezochte persoon. Naam, leeftijd, land. En de aard van de misdaad of misdaden die hij of zij op zijn of haar geweten heeft.


Kerstballen
Elke dag is een ander Europees land waar Europol actief is aan de beurt. Vandaag, 5 december, is het vijfde filmpje gepubliceerd. Over Aleks Burreli, een 48-jarige Albanees, die drie mensen doodschoot in een restaurant in het Cypriotische Ayia Napa.

Benieuwd wie de meest gezochte crimineel van Nederland is? Dan moet je nog even geduld hebben. Zijn of haar kerstbal wordt op 16 december in de 'kerstboom' van Europol gehangen. 

Zware jongens
De boodschap van de aparte adventskalender is duidelijk. Het liefst ziet de Europese politieorganisatie deze voortvluchtige zware jongens en dames stuk voor stuk nog voor kerst 2016 achter slot en grendel. En hoe meer mensen de video's bekijken, hoe groter de kans dat dat lukt.

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor jongeren interessant zijn? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren