De dodelijkste dieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

‘Tiener doodgebeten door witte haai’, zo kopten nieuwssites vanochtend wereldwijd. Een zeventienjarige Australische speervisser werd door een meterslange haai uit het water gehapt en overleefde de aanval niet. Het was niet de eerste keer dit jaar dat een dodelijke haaienaanval het nieuws haalde. Nou, als daar je haaienangst niet van aangewakkerd wordt… Maar wacht, is dat eigenlijk wel realistisch?

Vraag de gemiddelde mens welk dier hem het meest angst inboezemt en de kans is groot dat een haai in het lijstje voorkomt. Samen met spinnen, slangen, krokodillen en meer van dat soort angstaanjagende wezens. Maar heus, de kans dat zo’n dier je ondergang wordt, is verwaarloosbaar. En welk beest maakt nou eigenlijk écht de meeste dodelijke slachtoffers onder mensen?

Microsoft-oprichter Bill Gates zette het in april 2014 uiteen op zijn blog. Een veilig lijstje is het niet, want de slachtofferaantallen verschillen per jaar en een compleet beeld is niet gemakkelijk te krijgen. Maar om je een idee te geven: die haai haalt bij lange na Gates’ top 5 niet, met zijn (relatief) miezerige aantal van zo’n tien dodelijke slachtoffers per jaar. Welke dieren wel?

5. De tseetseevlieg

Hij is een stuk ongezelliger dan zijn naam doet vermoeden. Dit Afrikaanse beestje kan namelijk de ‘slaapziekte’ overbrengen. En die krijg je liever niet. Want als je vervolgens niet als een haas behandeld wordt, ziet het er slecht voor je uit. Cijfers over het aantal dodelijke slachtoffers dat deze snertvlieg maakt, zijn vaag. Gates gaat uit van ongeveer tienduizend per jaar en hiermee deelt de vlieg zijn vijfde plaats met nog een moordlustig insect met de toepasselijke naam Assassin bug (roofwants). En met een zoetwaterslak.


4. De doodordinaire hond

Jaarlijks sterven tienduizenden mensen aan hondsdolheid, meestal overgebracht via een hondenbeet, -lik of -krab). Die mensen wonen hoofdzakelijk in Afrika en Azië. Ook bijvoorbeeld vleermuizen, vossen en apen kunnen de ziekte bij zich dragen. In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor. (Bron: World Health Organization)

3. Dan toch, die slang

Best logisch dat je daar bang voor bent, hoewel het overgrote deel van de slangen niet in staat is mensen te doden. De enige giftige slang die in Nederland leeft, is de adder. En de kans dat je overlijdt aan een adderbeet is te verwaarlozen. Maar volgens de tabel van Gates zouden slangen naar schatting wereldwijd wel 50.000 doden op hun naam hebben staan. Volgens andere online rapporten ligt dit aantal lager, op 20.000. Hoe dan ook genoeg reden om een blokje om te lopen als je er eentje ziet.


2. De mens

Maar natuurlijk, de mens is ook een dier. En een relatief dodelijk dier dus. In 2012 bijvoorbeeld werden wereldwijd 437.000 mensen opzettelijk vermoord door hun soortgenoten (bron: Global Study on Homocide van de VN). Schrale troost: in Nederland lag het aantal de laatste jaren rond de 150.


1. De mug

De absolute winnaar, met zo’n 725.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Niet heel verrassend misschien, als je erover nadenkt. De beesten dragen nogal wat nare ziektes met zich mee, zoals malaria. Gelukkig doet de gemiddelde Hollandse mug geen kip kwaad. Veel meer schade dan een jeukende bult richt die niet aan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren