De Halbe waarheid van minister Zijlstra

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Zijlstra vertelde dat hij daar bij was, maar dat is dus niet zo.

Dat heeft de minister zelf toegegeven in een gesprek met de Volkskrant. Zijlstra zegt dat hij het verhaal heeft ‘geleend’ van iemand die wel echt bij de ontmoeting in een buitenhuis van Poetin aanwezig was.

Het verhaal dat de minister vertelde was dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin over zijn plannen voor ‘Groot-Rusland’ hoorde vertellen. Poetin zou hebben gezegd dat Wit-Rusland, de Baltische Staten, Oekraïne en ook Kazachstan in zijn ogen bij Rusland horen. Sinds 2014 gebruikt Zijlstra het verhaal en in 2016 waarschuwde hij tijdens een VVD-congres zelfs voor oorlog met Rusland naar aanleiding hiervan. Daarvan is dit filmpje:

Speech Halbe Zijlstra tijdens VVD-congres 2016

Daarnaast gebruikte zijn partij de VVD het verhaal tijdens de kabinetsonderhandelingen. Sommige collega-politici twijfelden toen of Zijlstra wel genoeg internationale ervaring had om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Het verhaal over de ontmoeting met Poetin, werd gebruikt als bewijs dat hij dat wel degelijk had.

Zwaar weer

Halbe Zijlstra is door deze leugen in politiek zwaar weer terecht gekomen. Volgens premier Mark Rutte heeft Zijlstra een ‘grote fout’ gemaakt, maar mag hij wel gewoon minister blijven. Veel andere partijen oordelen minder mild. ‘Deze minister is niet meer geloofwaardig’, vindt GroenLinks. ‘Zijlstra staat internationaal te kijk’, denkt Lilianne Ploumen (PvdA). Door het verzinsel is Zijlstra totaal ongeloofwaardig geworden, vindt de SP. Forum voor Democratie vindt dat hij moet aftreden. En de PVV wil zo snel mogelijk een debat over de kwestie.

Op Twitter worden intussen al volop grappen gemaakt over Halbe Zijlstra en zijn verzonnen ontmoeting met de Russische president.

Ronald Snijders 1518440004

Simon Hendriksen 1518440120

Martin Visser 1518440334

 

 

 

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 'Minister van Blunderzaken' stapt op .

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren