De Mount Everest in 360 graden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Mount Everest beklimmen is reuzegevaarlijk. Dat wisten we al. En afgelopen week bleek het eens te meer. Toch kun ook jij nu op de top van de hoogste berg ter wereld rondkijken. Op je gemakkie en zonder dat je hoeft te vrezen voor je leven.

Nepalese sherpa's (berggidsen) hebben tijdens een van hun Everest-expedities speciale camera's meegenomen. Daarmee filmden ze hun klim via de zuidkant naar de top in 360-gradenbeelden. Ze maakten er ook foto's mee.

De vier berggidsen zijn zeer ervaren. Ze hebben de top al meerdere keren beklommen. De 360-Everest-beelden horen bij een groots virtualreality-project van het Zwitserse buitensportmerk Mammut: #project360. Ze zijn sinds deze week te bekijken.Rondkijken
'Meeklimmen' met de sherpa's gaat simpel. Klik op Start your Tour. Via de bolletjes op de balk rechts kun je de verschillende punten langs de complete klimroute verkennen. Het basiskamp staat onderop. De top bovenaan. Logisch, vanuit klimperspectief gezien. Klik op het 360-graden-icoontje op de foto en gaan met die banaan. De beelden zijn superscherp en je kunt helemaal in het rond en ook omhoog kijken.

In dit filmpje zie je hoe de sherpa's de 360-beelden maakten:

MAMMUT'S #PROJECT360 CONQUERS MOUNT EVEREST

Andere bergen
Voor #project360 zijn al eerder beroemde bergen vastgelegd. De 4.809 meter hoge Mont Blanc bijvoorbeeld. De Matterhorn met zijn beroemde opvallend spitse top. En de beruchte Eiger Nordwand in al zijn supersteilheid.

Mis
Afgelopen weekend ging het helemaal mis op de Mount Everest. In kamp 4 (zoek maar op in #project360). Tientallen zieken, twee vermisten en vier doden. Onder hen de Nederlander Eric Arnold (35) die waarschijnlijk bezweek aan hoogteziekte.

Wat hoogteziekte is en wat de Everest nou zo enorm aantrekkelijk voor klimmers maakt, lees je in de papieren 7Days van komende vrijdag. Bergbeklimmer Frits Vrijlandt vertelt 't je. Heb je nog geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren