De nieuwe beste vriend van Trump: Rodrigo Duterte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

President Trump is op bezoek in Azië. Maandag had hij een ontmoeting met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte. De twee konden het duidelijk goed vinden.

Trump en Duterte spraken samen over handel, de strijd tegen drugs en terrorisme. Waar ze het niet over hadden, was over de mensenrechten in de Filipijnen. Dat was voor een eerste gesprek nog even te gevoelig. Volgens Trump was de sfeer tijdens het gesprek 'great'. Dat de twee leiders een klik hebben, is ook niet zo gek misschien. Allebei zijn ze nogal van de uitgesproken meningen. 

Duterte, sinds een jaar aan de macht, is een president van simpele, keiharde oplossingen. Zo pakt hij de drugscriminaliteit in zijn land keihard aan. Criminelen? Die kun je beter meteen doden in plaats van geld te verspillen aan dure rechtszaken en lange gevangenisstraffen! , zo vindt hij. Het afgelopen jaar zijn er op de Filipijnen duizenden drugdealers en -gebruikers gedood. Daar is veel protest tegen, binnen en buiten de Filipijnen.

Duterte is niet onder de indruk van die kritiek. Hij kondigde zelfs hardere maatregelen aan. Hij belooft nu beloningen van tienduizenden dollars voor tips over politieagenten, corrupte ambtenaren en lokale politici die drugdealers een hand boven het hoofd zouden houden. 

Duterte houdt wel van pittige uitspraken. Vorig jaar noemde hij de Amerikaanse president Obama nog een hoerenzoon omdat die kritiek had op de gang van zaken in de Filipijnen. Obama zegde vervolgens een officiële ontmoeting met zijn ambtsgenoot af. Daarna zei Duterte dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoeld had.

Bloedig

Volgens mensenrechtenorganisaties bestrijdt Duterte de misdaad vooral door huurmoordenaars hun gang te laten gaan. Ook kruimeldieven en straatkinderen zouden daarbij zijn vermoord. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei hij ook al dat hij het doden van criminelen op zich een prima idee vindt. ‘We moeten geen gevangenissen bouwen, maar mortuaria. Mijn presidentschap zal bloedig zijn’, zo beloofde hij. En die belofte komt hij dus na. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Een jaar Trump: De vijf gekste uitspraken of Dit is de takenlijst van Trump.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren