Hillenburg met actrice Scarlett Johansson in 2004 bij de première van een SpongeBob-film film in de VS Foto AFP

De vader van SpongeBob is overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Amerikaan Stephen Hillenburg is overleden. Hij is de bedenker van SpongeBob SquarePants. De grappige gele spons heeft miljoenen fans over de hele wereld.

Stephen Hillenburg was docent zeebiologie. Hij wist ontzettend veel over oceanen en zeeën en alles wat daarin leeft. En hij hield ook van tekenen. Op een dag kwam hij op het idee om een stripfiguurtje te gebruiken tijdens zijn lessen, om dingen mee uit te leggen. Hij koos voor een zeespons, want dat vond hij heel bijzondere dieren. Zo werd de oerversie van SpongeBob geboren.

Bikinibroek
Hillenburg bleek tekenen en verhalen bedenken veel leuker te vinden dan lesgeven. Hij besloot daar zijn werk van te maken. Een goeie beslissing, bleek al snel. In het begin van de jaren negentig maakte hij een paar prijswinnende animatiefilms. En daarna begon hij een animatieserie over zeedieren (zijn oude liefde) te tekenen. Over het onderzeese plaatsje Bikinibroek. Met een altijd vrolijke vierkante spons in de hoofdrol.

SpongeBob Squarepants | Grappige momenten | Nickelodeon Nederlands


Succes
SpongeBob SquarePants werd een groot succes. De serie wordt uitgezonden door Nickelodeon in tweehonderd landen en is al aan zijn twaalfde seizoen toe. Er zijn SpongeBob-films en SpongeBob-musicals. En er zijn een boel SpongeBob-spullen te koop: van rugzakken en broodtrommels tot mokken en t-shirts. 

Hillenburg is 57 jaar geworden. Hij had de spierziekte ALS. Zender Nickelodeon zegt in een verklaring: 'Met zijn unieke gevoel voor humor heeft hij vreugde gebracht aan veel kinderen en families. Zijn enorm origonele karakters en de wereld van Bikinibroek zullen lang overeind blijven staan als een herinnering aan het belang van optimisme, vriendschap en de onuitputtelijke kracht van de verbeelding.'

Zingen jullie even mee, ter nagedachtenis aan de vader van SpongeBob?

Spongebob Theme (Dutch).

Anderen lazen ook: Marlies over SpongeBob tot in de dood.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren