Dossier FIFA

De val van Blatter in 6 woorden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Levie
Vriend

Het doek voor FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt nu toch echt te vallen. De Zwitserse baas van de wereldvoetbalbond wordt voor minimaal negentig dagen geschorst, omdat hij verdacht wordt van corruptie. We leggen dezeslepende affaire aan de hand van zes steekwoorden aan je uit. 

Ethische Comissie
Aan dit clubje belangrijke FIFA-mensen heeft Blatter zijn schorsing te danken. Leuk detail: hij heeft deze commissie zelf opgericht. Om ervoor te zorgen dat er juist geen fraude zou voorkomen binnen de wereldvoetbalbond FIFA. Daar is hij nu zelf de dupe van geworden. De commissie heeft meerdere onderzoeken verricht naar Sepp en zijn collega's, die ook het schip moeten ruimen. Zijn goede vriend Michel Platini bijvoorbeeld. De oud-voetballer uit Frankrijk (en een hele goede ook) was baas bij de UEFA en is ook verdachte in de corruptiezaak.

WK's
Op een WK in Quatar in 2022 zat bijna niemand te wachten. Voetballen in meer dan 50 graden zag geen hond zitten, laat staan voetballers. Het bouwen van de voetbalstadions is bovendien levensgevaarlijk. De werkomstandigheden zijn slecht en er zijn al veel bouwvakkers verongelukt. Iedereen had kritiek op het WK-plan, behalve Blatter. Die vond het eigenlijk best een goed plan. Er zijn bewijzen dat Qatar op een oneerlijke manier aan het WK is gekomen. Het land zou stemmen gekocht hebben om op die manier het toernooi in de wacht te slepen. Daar zou Blatter van geweten hebben.

Herkozen 
Twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA in Zürich deze zomer ging het plots snel. Zeven collega's van Blatter werden gearresteerd op verdenking van gesjoemel met geld. Desondanks won Blatter, die nog geen verdachte was, de verkiezing met overmacht. Hij mocht blijven als voorzitter. Maar een paar dagen later kondigde hij zijn eigen vertrek aan. Naar eigen zeggen had hij niet meer het gevoel dat mensen binnen en buiten de voetbalwereld hem nog steunden. Of, wat waarschijnlijker is maar wat hij zelf niet wilde zeggen: hij wist dat er ook onderzoek naar hem werd gedaan en wilde de eer aan zichzelf houden. Blatter zou alleen nog blijven tot de nieuwe verkiezing begin volgend jaar.Donaties
Hoewel er al jaren veel kritiek op Blatter was, is hij toch altijd aan de macht gebleven. Hoe komt dit? Nou, hij heeft door de jaren heen een hoop vrienden in Afrika en Azië gemaakt. Door het aanleggen van voetbalvelden en et doneren van geld aan armere regio's won hij in die landen veel populariteit en dus stemmen bij de FIFA-verkiezingen. Door de voetbalvoorzitter van de Dominicaanse Republiek werd hij onlangs vergeleken met Martin Luther King, Mozes én Jezus. Dan heb je het goed gedaan.

Schoon schip
Nu Blatter een waarschijnlijk niet zo rooskleurige toekomst tegemoet gaat, is het de vraag wat er nu gebeurt met de FIFA. De kans is groot dat er nog meer schorsingen zullen volgen, of dat medewerkers al dan niet uit eigen vrij wil vertrekken. Er zijn namelijk nog veel meer mensen dan alleen Blatter verdacht. Issa Hayatou heeft de taken van Blatter tijdelijk overgenomen, al wordt ook hij al jaren in verband met corruptie gebracht.

'Schande voor het voetbal'
Zo spreekt de Nederlandse voetbalbond KNVB. In een verklaring liet zij weten dat deze zaken een negatieve impact hebben op het voetbal. Na de interlands van Oranje deze week gaan ze samen met voetbalbonden uit andere landen zitten om te overleggen over wat er nou allemaal gebeurd is en hoe het verder moet.. 

Nu valt het doek waarschijnlijk voor Blatter, maar het is niet de eerste keer dat hij ten val komt. Dit gebeurde een paar jaar geleden tijdens een bijeenkomst. Typerend?

Sepp Blatter Falls Off a Stage

Meer weten over de corruptie-affaire bij de FIFA? Lees ook deze artikelen in ons Dossier FIFA:
- WK in Quatar weer onder vuur (3 juni 2014)
- Blatter blijft: wat moet de FIFA nu? (30 mei 2015)
- Omstreden FIFA-baas alsnog weg (2 juni 2015)
- Gelddouche voor Sepp Blatter (20 juli 2015)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren