De zeven droogste plekken op aarde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Extreme droogte komt in Nederland vrijwel niet voor. Elk jaar valt er in Nederland zo’n 880 mm regen, en dat is de afgelopen eeuw alleen maar meer geworden. Op sommige plekken op de aarde kunnen ze daar alleen maar van dromen, daar is het dag in dag uit kurkdroog. Dit zijn de droogste plekken op aarde:

1. Droge valleien van McMurdo, Antartica

De naam verraad het al: deze valleien op Antartica zien niet vaak regen. Sterker nog, sommige plekken in de regio hebben de afgelopen 14 miljoen jaar geen water gezien! Door afscherming van bergen en extreem sterke en droge wind is dit officieel de droogste plek op aarde.

2. Arica, Chile

De droogste stad op de aardbol ligt in Chili, aan de noordkant van de extreem droge Atacama-woestijn. Toch is Arica niet per se droog: de luchtvochtigheid is er juist hoog. Helaas voor de inwoners betekent dat niet dat er af en toe een verfrissend buitje valt.

3. Al-Kufrah, Libië

De Sahara-woestijn is natuurlijk kurkdroog en Al-Kufrah in het zuiden van Libië is het allerdroogste stukje Sahara. Er valt nog geen millimeter regen per jaar! Libië is sowieso erg droog. Slechts 2% van het land krijgt genoeg regenwater voor landbouw.

4. Wādī Ḥalfā, Soedan

De Soedanese stad Wādī Ḥalfā ligt vrijwel tegen de Egyptische grens aan en aan het Nassermeer. Water is er dus wel in de buurt, maar niet in de lucht. Nog geen millimeter regen valt er in de regio.

5. Aswan, Egypte

In de Egyptische stad Aswan weten ze wat droogte is. Ze hebben meer dan genoeg jaren gekend zonder ook maar één druppel. En dan is het ook nog eens één van de heetste steden in Egypte. In de zomer is het gemiddeld meer dan veertig graden. Bloedheet en kurkdroog.

6. Luxor, Egypte

Net als Aswan, ziet ook Luxor maar weinig regen. Nauwelijks één millimeter per jaar. Luxor heeft als voordeel ten opzichte van Aswan dat de lucht er iets vochtiger is, maar de tempraturen zijn ongeveer even hoog. In juli kan de tempratuur omhoog schieten naar vijftig graden celsius.

7. Ica, Peru

Deze Peruaanse stad krijgt nét twee millimeter regen per jaar, in verhouding met Arica nat te noemen, en is het hele jaar warm. Ooit was dat heel anders: er zijn fossielen gevonden van prehistorische pinguïns. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Video: waanzinnige woestijnstunt of In beeld: mega-marathon door de woestijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren