lidewij mahler

'Dementie in GTST lijkt niet op de werkelijkheid'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Sandy is boos! Het personage Marieke uit Goede Tijden Slechte Tijden heeft frontotemporale dementie (FTD). Maar ze gedraagt zich helemaal niet als Sandy's man Maarten, die echt FTD heeft.

'Hij kon zich niet meer inleven in mij, hij gedroeg zich raar zonder het te beseffen en hij had geen flauw idee dat hij ziek was.' Zo omschrijft Sandy haar man aan RTL nieuws. Marieke beseft wel degelijk dat ze ziek is in GTST. En ze kan zich ook nog heel goed inleven in anderen. Ze wordt alleen erg vergeetachtig en gedraagt zich af en toe apart.

Gemiste kans

Niet alleen Sandy is boos. Op de Facebookpagina voor FTD lotgenoten en op Twitter regende het kritiek toen de eerste scènes van Marieke (foto) met FTD op tv kwamen. In één van de reacties is te lezen: 'Het is zo jammer! Het is erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat FTD inhoudt. Als er dan een hele andere ziekte wordt getoond, is dat écht een gemiste kans!.'

Margreet Mantel, 1538657059

Kwetsen

Rohan Gottschalk is producent en scenarioschrijver bij GTST: 'Het is heel vervelend dat mensen hier zo boos op reageren. We hebben het personage Marieke als patiënt zo natuurgetrouw mogelijk proberen neer te zetten. En we zijn ook te rade gegaan bij Alzheimer Nederland. Het is zeker niet de bedoeling om patiënten en hun naasten te kwetsen.'

FTD

Zo'n 8000 mensen in Nederland hebben FTD. Hierbij wordt het voorste deel van de hersenen aangetast waardoor patiënten meestal geen zin meer hebben in sociaal contact en niet veel emoties meer voelen. Zelf hebben ze niet aan de gaten dat ze ziek zijn of dat ze zich raar gedragen. Patiënten worden dus niet vergeetachtig, zoals veel mensen denken.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat weet jij over dementie?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren