Deze 5 dingen wist je (vast) nog niet over Facebook

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Hoera! Facebook is vandaag jarig. Het social media-platform van Mark Zuckerberg mag 15 kaarsjes uitblazen. Deze 5 dingen wist jij (vast) nog niet over Facebook.

1. Wist je dat... Facebook ooit is opgericht voor studenten van een universiteit?

Het begon allemaal in 2003, toen Mark Zuckerberg met zijn vrienden het spel 'Facesmash' bedacht voor studenten van de Amerikaanse Universiteit Harvard. Op Facesmash kon je twee vrouwelijke studentes met elkaar vergelijken: een beetje zoals we tegenwoordig Tinder kennen. Maar om aan die foto's te komen hackte de oprichters verschillende databases van de universiteit. Toen Harvard daarachter kwam werd de website offline gehaald. Een jaar later, in 2004, bedacht bedacht Zuckerberg het platform Facebook. Er konden toen alleen nog studenten van Harvard lid worden. Pas twee jaar later in 2006 konden ook niet-studenten een profiel aanmaken. Tijdens het oprichten werd er lang gepraat over de naam van de 'vind ik leuk' knop. Sommige oprichters wilde liever het woord 'awesome', wat geweldig betekent, gebruiken. Uiteindelijk koos Mark Zuckerberg er toch voor om voor 'vind ik leuk' te gaan. Zuckerberg wist toen nog niet dat Facebook ooit zo groot zou worden. 

2. Wist je dat... Er elke dag zo'n 510.000 reacties worden geplaatst op Facebook?

Daarnaast worden er elke dag wereldwijd zo'n 293.000 statussen en 136.000 foto's geplaatst. Elke minuut worden er vijf nieuwe Facebook-profielen aangemaakt. In Nederland zijn er meer dan 10 miljoen Facebook-gebruikers, maar dit aantal neemt met de dag af. 

3. Wist je dat... De bedenker van Facebook Mark Zuckerberg kleurenblind is?

Mensen die kleurenblind zijn vinden het lastig om kleuren uit elkaar houden. Om deze reden heeft Zuckerberg gekozen om Facebook de kleur blauw te geven. Daarnaast vinden veel mensen de kleur blauw vertrouwd en veilig: iets wat belangrijk is voor een platform waar mensen zoveel dingen op vertellen.

4. Wist je dat... De pagina van Facebook zelf de populairste pagina is?

Met 213 miljoen likes is de pagina van Facebook zelf de populairste Facebook-pagina. De pagina van Samsung staat op de tweede plaats met 159 miljoen likes, gevolgd door de pagina van voetballer Christiano Ronaldo met 112 miljoen likes.

5. Wist je dat... Facebook in sommige landen verboden is?

In Iran, Noord-Korea en China is Facebook verboden. De regeringsleiders van deze landen zijn bang dat tegenstanders zich op dit platform gaan verenigen en er daardoor onrust onstaat.

Anderen lazen ook: Het Zuckerberg-verhoor: zeven opvallende momenten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren