Aksel Rykkvin

Dit is Aksel (14) en hij kan heel goed (en hoog) zingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

In Noorwegen is hij hartstikke beroemd en langzaam verovert de veertienjarige Aksel Rykkvin ook de rest van de wereld met zijn klassieke muziek. 

Dit weekend treedt de tiener voor het eerst op in Nederland. Samen met het Scaramuccia Ensemble staat hij zaterdagavond op festival Klassiek op het Amstelveld, dat voor de vijfde keer wordt gehouden.

Eigen albums

'Het leukste aan klassieke muziek? Dat je het kunt delen met het publiek en dat je een emotie kunt overbrengen', zegt Aksel, die al vanaf zijn vijfde klassieke muziek zingt. 'Ik ging toen bij het jongenskoor van de kathedraal in Oslo. Ik was eigenlijk nog te jong, maar ik mocht erbij omdat ik zo gemotiveerd was. Een paar jaar later kreeg ik zangles en zo is het begonnen.' Inmiddels is hij een veelgevraagde solist, die van opera naar opera en van concert naar concert gaat. Ook heeft-ie al twee eigen albums.

Profvoetballer

Het festival kondigt Aksel aan als sopraanwonderkind. 'Dat hoor ik wel vaker', zegt de zanger er zelf over. 'Maar ik ben nu eigenlijk meer een wondertiener', grapt hij. 'Ik ben heel blij dat ik zoveel leuke dingen mag doen. Ik droomde er vroeger van om zanger te worden en dat is gelukt', vertelt de blonde Noor. 'En dat wil ik nog heel lang blijven doen. Vroeger wilde ik ook heel graag profvoetballer worden. Helaas was ik niet goed genoeg, dus dat is niet gelukt. Het is nu gewoon een hobby.’ 

In de krant van volgende week (verschijningsdatum 22 september 2017) vertelt Aksel hoe hij zijn (internationale) carrière combineert met school, wat hij doet nu zijn stem lager wordt én hoe zijn allereerste optreden in Nederland is gegaan. 

Laudate Dominum (Mozart) - Aksel Rykkvin - December 2016

Let the bright Seraphim - Aksel Rykkvin | Mark Bennett | Barokkanerne

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Steff (15) heeft onverwachte operastem of 'Dit klassieke concert spreekt jongeren wél aan'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren