trump president
Dossier verkiezingen VS

Dit is de takenlijst van Trump

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Stegeman

Sinds vrijdag is het echt zover: zakenman Donald Trump is officieel president van de Verenigde Staten. Ondanks allerlei demonstraties en rellen rondom zijn inauguratie. Trump heeft nog weinig bekendgemaakt over het precieze beleid dat hij wil gaan voeren. Maar dit staat in elk geval wél op zijn wensenlijstje:

Buitenland 

Amerika eerst, dat is mijn motto wat buitenlandbeleid betreft. Make America grow again! Maar ik wil wel goed samenwerken met iedereen die dat met ons wil doen. Ik wil partnerschap, geen conflict. De banden aanhalen met de Russen zie ik ook wel zitten: Rusland kan een belangrijke bondgenoot zijn in de strijd tegen IS. En om mee te helpen een einde te maken aan de oorlog in Syrië. 

Bouwen, die muur

Mexicanen? Ik heb het al vaak gezegd: die brengen drugs, misdaad en verkrachters het land binnen. En hoe kun je de buren nou beter buiten houden dan met een muur? Misschien moet die big beautiful wall worden gebouwd dus. Langs de hele grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Alle illegalen die al in ons land zijn, zo’n 11 miljoen, die geven we per direct een enkeltje thuisland. En moslims? Liever niet, tót duidelijk is wat ze in de VS komen doen.

 

Bouwen, dat land

Het is tijd dat iedereen weer in de Amerikaanse Droom gaat geloven. We gaan weer met z'n allen bouwen aan ons land, op allerlei manieren. Ik ga zorgen voor miljoenen nieuwe banen. En er liggen een hoop wegen, bruggen en ziekenhuizen die aan vernieuwing toe zijn. Ga ik ook regelen. 

De zorg moet goedkoper

​Obamacare, de verplichte zorgverzekering voor iedereen, vind ik een slecht systeem. Ik wil dat Amerikanen weer zelf kunnen kiezen of ze een ziektekostenverzekering afsluiten of niet. Die moet dan wel aftrekbaar van de belasting worden. Zo wordt naar de dokter of tandarts gaan gratis of op z’n minst goedkoop. Hoe de overheid dat moet betalen? Dat weet ik nog niet.

Wel wapens

De wapenwet aanscherpen? Wapenbezit is een grondrecht van Amerikanen en daar gaan we niks aan veranderen. Er loopt zoveel gespuis in ons land rond dat wapenbezit juist wel zo veilig is. Natuurlijk moet de achtergrond van de koper wel gecheckt voor hij of zij een gun mag aanschaffen.

Belasting? Bah

Belastingverlaging voor iedereen! Niemand zou zo veel belasting moeten betalen dat banen erdoor sneuvelen en het de groei en concurrentiepositie van bedrijven in de weg zit. Ik wil ook dat kinderopvang goedkoper wordt, door die belastingaftrekbaar te maken. 

Niks groen

Geld uittrekken om klimaatsverandering tegen te gaan? Sorry, maar volgens mij valt het allemaal wel mee met de opwarming van de aarde. Dus nee, je hoeft zeker niet te verwachten dat climate change een groot agendapunt voor mij wordt.

via GIPHY

En verder wil ik onder meer…

…beter onderwijs. Daar ga ik heel veel geld in investeren. En ik wil rechters benoemen die het grondwettelijke recht op abortus opnieuw onder de loep nemen. Oh ja, en ik wil invoerrechten op producten uit China heffen, omdat dat land oneerlijk handelt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Hoofdredactioneel / dossier verkiezingen VS