foodtrends 2020

Dit gaan we eten en drinken in 2020!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Hybridevlees, paddenstoelen, peulvruchten en zelfgemaakte drankjes. Er wordt flink gespeculeerd over wat we gaan eten en drinken komend jaar. Maar om welke trends gaat het nou eigenlijk? We zette er een paar voor je bij elkaar.

De trend om plantaardig te eten is al een tijdje aan de gang, maar zal komend jaar in nog meer huishoudens opgepakt worden. Het aantal verkochte vleesvervangers in supermarkten zoals kipstuckjes of plantaardige balletjes is sinds twee jaar met de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland. Het assortiment dat in de supermarktschappen ligt zal echter nog groter worden. Ook in restaurants en fastfoodketens worden straks nog meer alternatieven voor vlees aangeboden. Vind jij dat een goede ontwikkeling of vind je dat fastfoodketens geen gezond eten aan hoeven te bieden? Stem hier mee op stelling.

Tikkie meer kritisch

Doordat er steeds meer alternatieven zijn voor vlees wordt de consument een tikkie meer kritisch dan-ie al is. Veel vleesvervangers zoals bonenburgers zijn wel diervriendelijker, maar niet per se gezonder of milieuvriendelijker. Dat kan beter vinden veel Nederlanders. Verschillende soorten vis zoals haring, makreel en sardientjes kun je gelukkig wel zonder al te groot schuldgevoel eten.

Reduced tarians

Naast veganisten, vegetariërs en flexitariërs ontstaat er een nieuwe stroming, namelijk die van de reduced tarians. Flexitariërs vervangen bijvoorbeeld hun vlees een paar keer in de week voor iets anders. Reduced tarians eten minder dierlijke producten en kiezen ook nog eens vaker voor natuurlijke onbewerkte producten. Zoals bijvoorbeeld peulvruchten en noten. Die peulvruchten groeien trouwens prima op Nederlandse grond. Gewoon lekker je eigen boontjes doppen, dus.

foodtrends 2020

Vlezig van smaak

Een ander ingrediënt dat past bij de trend om minder vlees te eten is pulled oats: een mix van haver, tuinbonen en erwten. Ook gaan we met zijn allen waarschijnlijk veel meer groenten zoals paddenstoelen en aardpeer eten. Thuis of in een restaurant. Dat komt omdat ze vlezig van smaak zijn en je ze makkelijk kunt maken. Zie jij het al voor dat je pulled mushroom of shoarma van paddenstoelen of knolselderij gaat eten? Naast paddenstoelen gaan we hybridevlees eten: een combinatie van vlees en groenten.

Massaal aan de bruiswater

Qua dranken gaan we dit jaar vaker zelf drankjes maken, zoals gemberbier en kombucha. Die laatste is gegiste thee en supergezond. Een ander drankje dat nog weleens populair kan worden is selderijdrank. Dat is hydraterend, gezond én goed voor je huid! In de Verenigde Staten is op dit moment seltzer, of beter gezegd bruiswater, ongekend populair. Je kunt het kopen met allerlei verschillende smaken. En met of zonder alcohol. In Amerika koop je ze gewoon in de winkel in blikjes. In een restaurant bestel je ze aan de bar, daar zitten ze namelijk aangesloten op een tap.

De kans is groot dat tegen de zomer de hype van seltzer is overgewaaid naar Nederland en dat we in de zomer massaal bruiswater gaan drinken, met of zonder smaakje!

foodtrends 2020

Anderen lazen ook: Eet geen Dierendag: 7 dilemma's op je bord.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren