Syriëganger Laura Hansen

Dit is het verhaal van Syriëganger Laura Hansen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Werd ze ontvoerd naar IS-gebied, of ging ze er bewust heen? Dat is de vraag in de zaak rondom de 21-jarige Laura Hansen. Deze week besloot de rechter dat ze, in afwachting van haar proces, onder voorwaarden vrij mag worden gelaten. Wie is Laura Hansen en wat is haar verhaal?

In de zomer van 2016 verscheen ze plots op de Koerdische televisie: Laura Hansen uit Zoetermeer. Of, zoals ze in het Engels in het interview aangaf: 'Sweet Lake City.' Ze verklaarde dat ze was ontsnapt uit de handen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het nieuws bereikte Nederland snel. Dat een Nederlandse vrouw gevlucht zou zijn uit handen van IS, dat was nog nooit gebeurd.

Interview Laura Angela Hansen

Vakantie wordt IS-trip

In het interview vertelt Laura haar verhaal. Ze zou in september 2015 door haar Palestijnse man, met wie ze twee jonge kinderen heeft, ontvoerd zijn naar het Midden-Oosten. 'Een vakantie', had hij gezegd, maar dat pakte anders uit: ze kwamen terecht in een IS-bolwerk. Eerst in de Syrische stad Raqqa, later in de Iraakse stad Mosul. Haar man zou haar met geweld hebben onderdrukt. Vanuit Mosul wist ze, met behulp van Koerdische strijders, samen met haar kinderen te ontsnappen.

IS-geweld

Opgepakt

Vorig jaar augustus landde Laura met haar kinderen op Schiphol. Haar familie in Nederland was dolblij dat ze terug was, maar ze werd meteen door de marachaussee opgepakt en gevangen gezet. Want klopte haar verhaal wel? Het openbaar ministerie (OM) twijfelde daar sterk aan. Zij gingen uit van het ergste scenario. Wat als Laura door IS-strijders naar Nederland was gestuurd om hier een aanslag te plegen?

Radicale gedachten

Het OM startte daarom een groot onderzoek: werd Laura écht ontvoerd naar IS-gebied, of ging ze er samen met haar man en kinderen bewust heen? Dat laatste lijkt volgens de aanklagers erg waarschijnlijk. Zo zouden er gesprekken zijn gevonden van Laura met haar man waaruit radicale gedachten bleken. En volgens de buren van Laura zou het gezin, vlak voor ze op 'vakantie' gingen, het hele huis al hebben leeggehaald. 

IS-geweld

Enkelband

Terwijl het OM alle puzzelstukjes aan het verzamelen was, zat Laura in de cel. Haar twee kinderen werden ondergebracht bij een pleeggezin en haar man, die zou tot mei nog bij IS hebben gezeten en is daarna opgepakt. Waar hij nu is, is onduidelijk. Omdat er geen bewijs is dat Laura hier namens IS een aanslag wilde plegen, heeft het OM deze week besloten dat ze voorlopig in vrijheid mag doorbrengen. Met enkelband, dat wel.

Veel vragen, weinig antwoorden

In oktober begint het proces tegen Laura. Dan moet de rechter een oordeel vellen: is Laura echt ontvoerd? Is ze uit liefde meegegaan naar Syrië, of uit angst? En als ze wel bewust naar IS-gebied is afgereisd, heeft ze daar ook bijgedragen aan terroristische misdrijven? Een grote, ingewikkelde zaak, waarbij het de vraag is of de antwoorden ooit allemaal boven water komen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Wanneer is iets terrorisme of niet? en Wat is dodelijker: terrorisme, bliksem of grasmaaiers?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme