Dit is hoe een orkaan aan zijn naam komt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Harvey, Irma en Jose. Die drie namen domineren de afgelopen weken het nieuws. Het zijn de orkanen die over de VS en het Caribisch gebied trokken. Maar hoe komen ze eigenlijk aan die namen?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: die worden door de World Meteorological Organization verzonnen. Voor de komende zes jaar bedenken ze 21 orkaannamen per jaar. En dat gebeurt niet zomaar: de namen worden voorgesteld en gekozen door allerlei commissies. Dat is een heel proces.

Naamregels

Verschillende gebieden krijgen verschillende lijsten met namen. Orkanen boven de Atlantische Oceaan worden anders genoemd dan orkanen de Grote Oceaan. De namen zijn korte, goed te onthouden mensennamen, keurig het alfabet af en om en om een mannen- en vrouwennaam. De letters Q, U, X, Y en Z worden overgeslagen en zo blijven er 21 namen over.

Zijn er in een jaar in een bepaald gebied meer dan 21 stormen? Dan gaan de weerwetenschappers over op het Griekse alfabet: Alpha, Beta, Gamma etc.

Makkelijker

Orkanen krijgen een naam zodat weerstations en hulpdiensten in een getroffen regio makkelijker met elkaar kunnen communiceren over een orkaan. Ook is het handig wanneer er twee orkanen in één regio zijn, zoals nu het geval met Irma en Jose.

Waar zijn A, B, C?

Maar waarom heb je dit jaar dan weinig gehoord over Arlene, Cindy of Francis? Dat komt omdat sommige orkanen boven zee blijven hangen en daar uitrazen. Die orkanen krijgen wel een naam, maar daar hoor je weinig over in het nieuws.

Nooit meer Katrina

Sommige oud-orkaannamen zullen nooit meer voorkomen. Geen enkele orkaan zal bijvoorbeeld de naam Katrina nog dragen, nadat een orkaan met die naam in 2005 voor veel slachtoffers en schade zorgde in de Verenigde Staten.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Ellende voor eilanden na Irma nog niet voorbij of Sint Maarten krijgt de volle laag van razende Irma.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren