Vuurwerk niet-ontploft veiligheid

Dit moet je wél met oud vuurwerk doen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Kom je niet-ontploft vuurwerk tegen op straat? Steek het niet opnieuw aan. Een elfjarige jongen raakte gewond toen hij dat probeerde.

Volgens de politie had de jongen uit Sliedrecht het vuurwerk gevonden op straat. Toen hij het gisteravond aanstak, ontplofte het meteen in zijn hand, meldt RTV Rijnmond. De jongen raakte gewond aan zijn ogen en hand en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Frank Ruitenberg 1514979274

Blindgangers

Maar waarom is dat oude vuurwerk nou zo gevaarlijk? 'Het gevaar bestaat dat er nog kruit in zit', waarschuwt Diana Bouwman, medewerker Brandveiligheid bij de Veiligheidsregio Utrecht. 'De kans bestaat dat dat opnieuw kan ontploffen. Ook als je denkt dat het al ontploft is. Blindgangers noemen we dat.'

Kort lontje

Daarnaast kan oud vuurwerk letterlijk een kort lontje hebben. Dat gebeurt als het al eens is aangestoken en weggegooid, maar niet is afgegaan. Als je het opnieuw aansteekt, is de tijd tussen het aansteken en de ontploffing dus korter. 'Met alle risico's van dien', zegt Bouwman.

Bak water

Niet aankomen is dus het advies. 'Als je het wilt opruimen, dan is dat natuurlijk prima', zegt de brandveiligheidsdeskundige tot slot. 'Zorg dan dat je een bak water hebt waar je het vuurwerk direct in kan gooien. Even een nachtje laten staan zodat het kruit onschadelijk wordt gemaakt en dan kan het daarna direct de kliko in.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Vuurwerk afsteken doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten