Rembrandt

Is dit portret wel of niet van Rembrandt?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Dit portret hangt in een Amerikaans museum. Iedereen dacht altijd dat het gemaakt was door een leerling van Rembrandt. Amerikaanse onderzoekers zeggen nu dat het van de meester zelf is.

Portret van een jonge vrouw was al tientallen jaren in de collectie van het Allentown Art Museum in de stad Philadelphia. Volgens kenners was het 388 jaar oude schilderij geschilderd door één van Rembrandts vele leerlingen.

Schoonmaak

In 2018 stuurde het museum het portret naar de universiteit van New York voor een grote schoonmaak. Het schilderij was dof geworden omdat er in de afgelopen jaren van alles overheen was geschilderd. 

Toen al die oude lagen en het vuil verwijderd waren, kwam het originele schilderij tevoorschijn. Hieronder zie je het portret vóór en na de restauratie. 

Rembrandt

Penseelstreken

Onderzoekers die het portret daarna met röntgenstraling en andere technieken bestudeerden zeggen nu dat het door Rembrandt zelf is geschilderd. Dat zou te zien zijn aan de penseelstreken. 

Rembrandt

Niet overtuigd

Kenners in Nederland zijn er niet van overtuigd dat het om een echte Rembrandt gaat. Ze willen het onderzoeksrapport eerst zien. 

Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vertelde de NOS: 'Rembrandt werkte heel sterk met licht en schaduw. De van het licht afgewende helft van het gezicht is te licht weergegeven', zegt hij. Ook zouden de verhoudingen niet kloppen. Zo zit volgens hem de mond te hoog en is de kin te groot.

Anderen lazen ook: Nachtwacht opgeknapt voor ogen van het publiek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren