Donald Trump
Dossier verkiezingen VS

Dit staat Donald Trump vandaag te wachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Een belangrijke dag voor de Amerikanen. Het is Inauguration Day. Donald Trump wordt aangesteld als nieuwe president. Een dag boordevol ceremonie, tradities en feestelijkheden. Wat staat Trump allemaal te wachten? Hier is zijn planning voor vandaag. Plus wat tips voor de soon to be president om alles soepeltjes te doorstaan.

Entree!
Goed gegeten? Strak in 't pak? Dan de trappen van het Capitool in Washington (centrum van de Amerikaanse politieke macht) af. Enthousiast zwaaien naar het publiek langs de route. Ja, ook naar de demonstranten die hebben aangekondigd te zullen komen. En ja, ook vriendelijk blijven als ze 'Not my president' roepen omdat ze het niet eens zijn met de plannen. Dat is democratie.

Zonder te struikelen met Melania naar het podium wandelen waar 't allemaal gaat gebeuren. Hopelijk waait 't niet te hard zodat de haardracht intact blijft. Petje op kan vandaag natuurlijk niet.

Foto AFP

Plechtigheid!
Netjes om eerst even te wuiven naar de opponent in de presidentsstrijd. Hilly zal wel met Billy ergens op de eerste rij zitten. Checken of zoon Barron niet staat te dommelen zoals tijdens de overwinningsspeech in november. En dan diep ademhalen voor het uitspreken van die tongbrekende eed: 'I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States et cetera et cetera.' 

Niet vergeten: hand op de bijbel leggen. De rechter! En speechen. Beginnen met: My felllow citizens. Dan 't volkslied, andere muziek en een parade. Jammer dat zoveel artiesten niet willen komen...
 

Tea time!
Een kopje drinken met de Obamaatjes in het Witte Huis. Terwijl iedereen op de plechtigheid was is er in een razend tempo verhuisd. Alles van de vorige first family is weggehaald en vervangen door de meubels, foto's en andere spulletjes van de nieuwe bewoners. Een complete make-over in een paar uur tijd.

Na de thee gaan de Obama's naar hun nieuwe huis in een wijk verderop. En vanaf dat moment is het Witte Huis van Trump. Even uitrusten op het nieuwe bed en dan...

President Obama en zijn vrouw Michelle tijdens het vorige inauguratie-bal, in 2013  Foto EPA

Partytime!
Dansen met Melania tot in de kleine uurtjes op het traditionele inaugurele bal. Niet te veel drinken. Dat is niet presidentieel. En er moet straks hard gewerkt worden To Make America Great Again.

Kijken?
Wil je de inauguratie live zien? De NOS zendt 't uit op NPO1 vanaf 17.15 uur Nederlandse tijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Hoofdredactioneel / dossier verkiezingen VS