LAKS examens

Dit is waarom je bij LAKS over examens moet klagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een te moeilijk examen, een onduidelijke vraag of veel overlast. Examenkandidaten met een klacht kunnen ook dit jaar weer terecht bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Klagen oven een eindexamen is belangrijk. 'We doen ook echt iets met al die klachten', zegt Lizelot (15), coördinator van de eindexamenklachtenlijn. 'Als alle eindexamens zijn gemaakt, hebben wij van LAKS een gesprek met de toetsenmakers over de normeringen. Door alle klachten, hebben we een goed beeld en kunnen we de toetsenmakers adviseren', zo legt ze uit.

Invloed op de norm

Maar... dat betekent niet dat alle examenkandidaten na elke toets - zonder goede reden - naar de telefoon moeten grijpen. Lizelot: 'Veel scholieren denken: hoe meer we klagen, hoe hoger de norm van een eindexamen wordt. Dat is niet automatisch zo, want wij geven alleen advies. De toetsenmakers hoeven daar niet per se naar te luisteren.' Toch roept Lizelot alle scholieren op om vooral van zich te laten horen als ze niet tevreden zijn. 'Hoewel verreweg de meeste klachten gaan over dat een examen te moeilijk of te lang is, hebben we het meest aan inhoudelijke klachten. Een fout of een onduidelijke vraag. Hoe specifieker, hoe beter. Het liefst met de vraagnummer erbij. Met dat soort klachten kunnen we het meest.'

Grappige klachten

Ook als er veel klachten vanuit één school binnenkomen, kan LAKS actie ondernemen. 'Bijvoorbeeld geluidsoverlast. Deze week kregen we veel klachten van scholieren die last hadden van bouwvakkers. Wat we dan doen? De school bellen om over het probleem te vertellen en te vragen of ze er iets aan kunnen doen. Dat is gelukt want de bouwvakkers zijn gestopt', vertelt Lizelot. Ondanks dat de meeste klachten serieus zijn, komen er soms ook grappige exemplaren binnen. 'Een vogel die tijdens een examen plotseling een gymzaal binnenvloog, krakende verpakkingen van koekjes die een school nota bene zelf had uitgedeeld of een eindexamenkandidaat in een rolstoel die niet bij haar examen kon komen omdat de ruimte boven was', somt ze op. 'Die verzamelen we op een A4'tje aan de muur. Dat is leuk voor de pers.'

LAKS examens

Benieuwd hoe het eraan toegaat bij het belteam? Dat lees je in de krant (verschijningsdatum 18 mei 2018).

Anderen lazen ook: 7 items waarmee je je examentijd mee overleeft of De beste plekken om te leren voor je examens.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Schoolblog
Schoolnieuws
Schooltips - eindexamens
Schoolnieuws - eindexamens