ANP

Dit is waarom jongeren in Sudan niet naar school gaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Jongeren in Sudan krijgen even geen les. Vanwege de onrust in het land, heeft de regering alle scholen gesloten. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand in Sudan?

Sinds vorig jaar december heerst er grote onrust in Sudan. Het Afrikaanse land is erg arm en veel mensen zijn ontevreden over de regering. Een groot deel van de bevolking begon daarom met demonstreren en eiste verandering. Het leger van Sudan greep in en dwong president Omar al-Bashir om zijn macht af te geven. Sindsdien heeft het leger de touwtjes in handen. Tot grote woede van de demonstranten die nieuwe verkiezingen eiste. Ook het leger werd boos en pakte de demonstranten hardhandig aan. Sommige mensen raakten gewond en een aantal kwam zelfs om het leven. Twee weken geleden is afgesproken dat de legergeneraals de macht vanaf nu moeten delen met zes burgers.

ANP

2. Waarom blijven de mensen nog steeds demonstreren?

Een groot deel van de bevolking is nog steeds boos op de regering. Helemaal nu de prijzen op brood en brandstof verhoogd worden. Demonstranten in de stad El Obeid gingen daarom afgelopen maandag weer de straat op. Maar deze actie liep uit op een groot bloedbad. Het leger schoot vijf mensen dood, waaronder vier scholieren. Hierop besloten ook scholieren in actie te komen. In heel het land gingen jongeren in schooluniformen en met vlaggen de straat op. Ze zijn woedend op de regering omdat er onschuldige scholieren slachtoffer zijn geworden.

ANP

3. Waarom zijn de scholen nu gesloten?

Als reactie op de grote scholierenactie zijn alle scholen in Sudan op slot gedaan. De regering hoopt dat het hierdoor weer rustiger wordt op straat. Ook is de noodtoestand afgekondigd. Mensen moeten bijvoorbeeld 's avonds thuisblijven. Wanneer de scholen in Sudan weer opengaan, is nog niet duidelijk.

Anderen lazen ook: 3 vragen over protest in Hong-Kong. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren