Faye, Mohamad en Tymon finalisten KidsRights Kindervredesprijs 2017

Dit zijn de finalisten van de Kindervredesprijs 2017

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Faye (15) uit Indonesië, Mohamad (16) uit Syrië en Tymon (16) uit Polen. Eén van hen gaat er op 4 december vandoor met de internationale KidsRights Kindervredesprijs 2017. Alle drie dragen ze op hun eigen manier bij om de wereld een stukje beter te maken. Dit zijn hun verhalen.

De bekendste winnares van de Kindervredesprijs is ongetwijfeld Malala Yousafzai. Het Pakistaanse meisje kreeg de prijs in 2013 voor haar strijd voor meisjesonderwijs. Een jaar later kreeg ze zelfs de 'volwassen' vredesprijs! Op 4 december reikt Malala de prijs uit aan een van de drie finalisten van dit jaar: Faye, Mohamad of Tymon. Een van hen wint een studiebeurs en mag 100.000 euro schenken aan een goed doel.

Faye finalist KidsRights Kindervredesprijs 2017
Faye Hasian (15) uit Indonesië

Zelf heeft Faye niets te klagen. Ze komt uit een welgestelde familie - haar opa is zelfs minister! Sommige leeftijdsgenoten hebben het een stuk minder goed getroffen. In Indonesië zijn veel meisjes slachtoffer van kinderhandel of seksuele uitbuiting. Daar wilde Faye wat aan doen. In plaats van geld te doneren aan andere goede doelen besloot ze om zélf iets op te richten: Faye's House. Daar kunnen slachtoffers terecht om een nieuw leven te beginnen.

Mohamad finalist KidsRights Kindervredesprijs 2017
Mohamad Al Jounde (16) uit Syrië

Net als veel andere Syriërs is Mohamad gevlucht uit zijn land. Het was er te gevaarlijk. Hij belandde in een vluchtelingenkamp in Libanon. Omdat er geen school was besloot Mohamad er zelf eentje op te richten. Toen hij twaalf was, gaf hij andere kinderen al les in wiskunde en Engels. Inmiddels kunnen al tweehonderd kinderen dankzij Mohamad naar school. Zelf is hij nu in Zweden, waar zijn vader al jaren op Mohamad en zijn familie wachtte.

Tymon finalist KidsRights Kindervredesprijs 2017
Tymon Radzik (16) uit Polen

De meeste kinderen zullen er niet van wakker liggen. Maar Tymon vond het maar raar: waarom hebben kinderen minder rechten als volwassenen in het rechtssysteem? Een ingewikkeld onderwerp, maar de resultaten van Tymon zijn wel concreet. Zo mogen minderjarigen inmiddels rechtszaken bijwonen. Ook mogen ze zichzelf in de rechtszaal verdedigen als dat nodig is.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat je (misschien) niet wist over Malala.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren