Dit zijn de nieuwe plannen voor Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Na 209 dagen vergaderen was het vandaag eindelijk zo ver. Trots kwamen de leiders van de vier regeringspartijen de Tweede Kamer binnenstappen. Met onder hun arm het regeerakkoord. Dit zijn de opvallendste nieuwe plannen.

Wilhelmus

Het plan was al uitgelekt, maar het staat nu toch echt in het akkoord. Alle scholieren moeten óf op de basisschool óf op de middelbare school les krijgen in het volkslied, het Wilhelmus. Als je van school komt moet je het kunnen zingen, maar ook iets weten over de geschiedenis van het lied.

Schoolreisjes

Iedereen moet tijdens zijn schooltijd minimaal één keer op schoolreis naar het Rijksmuseum in Amsterdam en naar het Tweede kamer-gebouw in Den Haag. De nieuwe regering vindt dat belangrijke plekken waar iedere Nederlander gewoon geweest moet zijn.

Canon

Op je achttiende verjaardag krijg je van de regering voortaan een cadeau: een geschiedenisboekje met de canon van Nederland. Alle belangrijke historische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis dus. 

Nieuw soort school

Na de basisschool is het voor sommige leerlingen flink wennen op de middelbare school. Daarom is het misschien wel een goed idee om een soort ‘tussenschool’ in te voeren, een school voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Het nieuwe kabinet wil met zo'n nieuwe school gaan experimenteren.

Collegegeld omlaag, leenstelsel blijft

Het collegegeld voor studenten wordt het eerste jaar verlaagd tot 1000 euro (nu dik 2000 euro) om te voorkomen dat jongeren vanwege te hoge kosten niet aan een studie beginnen. Het leenstelsel voor studenten blijft verder wel bestaan zoals het nu is.

Gekozen burgemeester

Er komt een grondwetswijziging voor een gekozen burgemeester. Later wordt nog bepaald of de gemeenteraad of inwoners de burgemeester mogen kiezen. Nu wordt de burgemeester benoemd door de regering.

Maatschappelijke dienstplicht

Jongeren die vrijwillig een maatschappelijk stage hebben gedaan krijgen voortaan een speciale aantekening op hun diploma. Met die aantekening krijg je later voorrang bij een sollicitatie voor een baan als ambtenaar. De maatschappelijke dienstplicht wordt niet verplicht.

Langer straf

Gevangenen mogen nu soms eerder uit de gevangenis als ze zich niet misdragen. Daar gaat de nieuwe regering strenger in worden. Criminelen mogen alleen eerder vrij als ze zich echt heel goed gedragen. En nooit meer dan twee jaar eerder dan hun oorspronkelijke straf.

Duurdere boodschappen

Er komt meer belasting op gewone boodschappen. Die worden dus een beetje duurder. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld snoep, chips en ijsjes. Ook roken gaat flink duurder worden.

Klimaatplannen

De nieuwe regering heeft veel maatregelen bedacht om het klimaatprobleem aan te pakken. Er moeten bijvoorbeeld meer windmolenparken komen en smerige vrachtwagens moeten extra betalen.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is niet zo dat de nieuwe regering meteen kan beginnen. Er moet nog heel wat gebeuren. De komende dagen zal het vooral gaan om het invullen van de poppetjes. Premier Mark Rutte heeft ongetwijfeld al een lijstje klaarliggen met gewenste kandidaten. Die zal hij allemaal uitnodigen voor een kopje koffie en een pittig gesprek in zijn werkkamer.

De kandidaten zullen stevig aan de tand gevoeld worden. Kloppen hun diploma’s? Betalen ze netjes hun belasting? Hebben ze niets stiekems gedaan? Als het goed is, is dan ergens rond 23 oktober, direct na de herfstvakantie, de presentatie van Rutte III. Kort daarna volgt de officiële beëdiging door koning Willem-Alexander en de klassieke fotosessie op de trappen van het bordes. En dán kan het regeren eindelijk beginnen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Dit gebeurt er op Prinsjesdag of De leukste foto's van Prinsjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren