Reacties op de verkiezingsuitslag 2017

Dit zijn de reacties op de verkiezingsuitslag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Een jubelende Mark Rutte, een sippe Lodewijk Asscher, een zoenende Jesse Klaver en een dansende Henk Krol: dit zijn de reacties op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Mark Rutte, VVD (van 41 naar 33 zetels)

'Het is een avond waarin Nederland, na Brexit en de verkiezingen in Amerika, 'ho' heeft gezegd tegen het verkeerde populisme.' Ook al heeft de VVD zetels verloren, Mark Rutte is trots dat zijn partij de grootste blijft. Grote kans dat hij premier mag blijven, maar dan wel in een ander kabinet.

Lodewijk Asscher, PvdA (van 38 naar 9 zetels)

'Dit was een bittere avond voor de Partij van de Arbeid. We zullen onze wonden likken en elkaar steunen.' De historische nederlaag voor de PvdA maakte Lodewijk Asscher emotioneel. De kans dat de PvdA in een nieuw kabinet komt is klein, en of Asscher mag blijven is de vraag.

Geert Wilders, PVV (van 15 naar 20 zetels)

'Ik was natuurlijk liever de grootste partij geworden, daar moeten we nog een keer op wachten'. In de buitenlandse media was volop aandacht voor Geert Wilders: zou zijn PVV de grootste partij gaan worden? Het antwoord: nee. De uitslag viel wat tegen, maar Wilders blijft hoopvol: hij heeft er wél vijf zetels bij.

Sybrand Buma, CDA (van 13 naar 19 zetels)

'Na een geweldige campagne hoort het CDA nu bij de grote winnaars van de verkiezingen. Juich maar voor jezelf!' Sybrand Buma voelde zich de koning van de avond: hij krijgt er zes zetels bij. De kans is groot dat hij door de VVD gevraagd wordt om samen te gaan regeren.

Alexander Pechtold, D66 (van 12 naar 19 zetels)

'Wij boeken vandaag de negende overwinnig op rij. Dat hebben wij gedaan, met ons eigen constructieve geluid.' Stiekem hoopte Pechtold met D66 de grootste te worden, nu maakt de partij zich op voor een mogelijke deelname aan de regering.

Jesse Klaver, GroenLinks (van 4 naar 14 zetels)

'Het is een historische avond. We hebben meer zetels dan ooit!' Factcheck: dat klopt. Dankzij een pakkende campagne krijgt GroenLinks er tien zetels bij. Jesse Klaver vierde dat door zijn vrouw een dikke kus te geven.

Emile Roemer, SP (van 15 naar 14 zetels)

'Had ik gehoopt op meer? Ja. Ben ik trots op ons? Ja!' De SP van Emile Roemer verliest één zetel, maar blijft een stabiele partij op links. Maar, waarschuwde Roemer: we moeten niet in de polonaise achter rechts aan.

Henk Krol, 50PLUS (van 2 naar 4 zetels)

'Een verdubbeling: ik ben dolgelukkig!' Met zijn partij 50PLUS vierde Henk Krol een vrolijk feestje. Dat de partij een paar weken geleden nog flink hoger stond in de peilingen, ach, dat maakt niet uit. Tijd om te dansen!

Tunahan Kuzu, DENK (van 2 naar 3 zetels)

'Nederland is van ons allemaal!' De partij DENK, die met twee (van de PvdA meegenomen) zetels in de Kamer zat, krijgt er eentje bij. Lijsttrekker Kuzu wil een verdraagzaam Nederland, zonder racisme, xenofobie of islamofobie.

Thierry Baudet, Forum voor Democratie (van 0 naar 2 zetels)

'Wat een keerpunt voor Nederland! Wat een doorbraak!' Als nieuwkomer in de Tweede Kamer wil Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie 'de oude politiek' helemaal openbreken. Nou, veel succes!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren