Young Impact Awards

Dit zijn de winnaars van de Young Impact Awards

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

De Young Impact Awards worden uitgereikt aan jongeren die in actie komen om de wereld mooier te maken. En de winnaars zijn...

Salim El Meriami (16) winnaar van de George Maduro Award

Salim

De award voor jongeren die zich belangeloos inzetten voor anderen kwam Salim niet zomaar aanwaaien. Salim organiseert evenementen in zijn buurt om mensen met elkaar te verbinden.

Straatspeeldag, een buurtbarbecue, samen de doden herdenken op 4 mei, Salim regelt het. ‘Als ik iets wil doen ga ik erachteraan. ‘Ik zag dat de buren elkaar niet kenden en vond dat erg jammer. De buurtbarbecue was het eerste dat ik organiseerde. Dat vond ik zo leuk dat ik besloot om meer te doen. Zo heb ik ervoor gezorgd dat Sinterklaas op een kameel de straat in kwam rijden.’

Bewijzen
‘Binnenkort organiseer ik een springkussenfestival voor kinderen in de buurt. Ik zorg dat de straat wordt afgezet en vraag geld en vergunningen aan. De eerste keer dat ik dat deed moest ik mezelf wel even bewijzen, maar toen de gemeente zag dat ik alles goed regelde kreeg ik een budget. Ik begon met 250 euro en doe nu aanvragen van 5000 euro. Iedereen is blij met de evenementen en de buurt (Osdorp, Amsterdam) is er echt hechter door geworden. Toch ben ik niet echt een idealist, ik wil vooral dat anderen een leuke tijd hebben.’

Darine El Houfi (21) winnaar van de Young Education Award

Darine

Darine was zo druk met bedankjes in ontvangst nemen dat hij niet geïnterviewd kon worden, toch mag deze wereldverbeteraar niet in de lijst ontbreken.

Darine zag dat veel kinderen die dat wel nodig hadden geen bijles kregen omdat hun ouders dat niet konden betalen. Hij besloot hen te helpen door een laagdrempelige huiswerkschool op te richten. 'Er zijn zo veel kinderen die meer kunnen dan ze laten zien. Ik wil een grote broer zijn voor heel het land en laten zien dat er mensen zijn die wél voor hen klaar staan', liet hij eerder aan de organisatie van Young Impact weten.

Naast huiswerkbegeleiding voor kinderen helpt Darine ook ouders om het schoolsysteem beter te begrijpen. Dat doet hij bijvoorbeeld door als vertaler op te treden. 'Dit is wat ik de rest van mijn leven ga doen. Zolang je ergens van blijft dromen, kun je het bereiken.'

Sanne Kooiman (23), winnaar van de Young Creativity Award

Sanne

Sanne maakt de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar met documentaires. Ze liet ons van tevoren weten dat ze een beetje zenuwachtig was voor de uitreiking en niet verwachtte dat ze zou winnen (dus wel!)

‘Ik wil met de documentaires psychische problemen zoals depressie, burn-out en zelfdoding op een luchtige manier onder de aandacht brengen. Het is soms bijna grappig om te zien hoe ongemakkelijk jongeren worden als het om dit soort thema’s gaat. Maar door erover te praten krijg je volgens mij veel gezondere mensen.

Machogedrag
Mijn nieuwe documentaire gaat over de mannencultuur en machogedrag. Mannen zijn denk ik erg in het nadeel als het gaat over praten over psychische problemen. Veel van hen hebben vooral geleerd dat praten over je emoties iets is voor vrouwen. Ik hoop dat mannen door deze docu zien dat het oké is om over je gevoel te praten.

Als we met onze documentaires maar één persoon kunnen helpen, bijvoorbeeld iemand die denkt: ‘ik moet toch dat extra baantje opzeggen omdat ik het gewoon te druk heb’ betekent dat voor mij al heel veel.

Noëlle Dorenbos (25) winnaar van de Young Environment Award

Noelle

Noëlle wil mensen met haar merk RUIK inspireren om iets te doen tegen verspilling. Daarnaast zorgt ze er met haar parfum van afval: sinaasappelschillen, dennennaalden en rozenknoppen, voor dat mensen de geur van duurzaamheid met zich meedragen.

Noëlle en haar broer kwamen erachter dat parfum voor 95% uit synthetische ingrediënten bestaat. Superslecht voor het milieu dus de duurzame wereldverbeteraars staken de handen uit de mouwen en bedachten hun eigen parfumlijn.

Inspireren
We wilden het duurzaamste parfum ter wereld maken. En wat is duurzamer dan afval hergebruiken? Noëlle is al haar hele leven bezig met duurzaamheid. ‘Onze ouders waren ook altijd bezig met gezond leven, we hadden vroeger geen auto, ik probeer niet teveel kleding te kopen en ben al vanaf mijn achtste vegetariër.

Het leukste van ons merk is dat we mensen inspireren. Het parfum van dennennaalden komt van ons idee om een kerstboom te recyclen. Nu zijn er elk jaar weer mensen die kerstbomen recyclen in plaats van ze bij het grof vuil te zetten.

Joris Olde Rikkert (21) winnaar van de Young Innovation Award

Joris

Joris begon dit jaar met zijn bedrijf Gight om ouderen te helpen. Met verlichte paden die hij met zijn collega’s in huizen aanlegt hoeven ouderen ’s nachts niet meer bang te zijn om te vallen.

Het idee borrelde begin 2015 bij Joris op. Hij ging met zijn opa en oma uit eten toen zijn opa viel over een drempeltje in het restaurant. Gelukkig was zijn opa op een schaafwond na in orde, maar Joris besefte wel dat het ook mis had kunnen gaan. ‘Iets breken en de gevolgen daarvan is een van de grootste doodsoorzaken onder ouderen. Ik heb het idee toen uitgewerkt met vrienden en mijn opa en oma een prototype laten uittesten, die vonden het gelijk prachtig.’

Kwetsbaar
‘Ouderen willen ’s nachts vaak het licht niet aandoen om hun partner niet wakker te maken. Typisch voor oude mensen is dat ze zichzelf nooit echt kwetsbaar voelen. Wij willen ons bedrijf vooral kijken naar wat ouderen nog wel kunnen.’

 

Anderen lazen ook: Ander interessant artikel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden