Dossier IS

To-dolijst tegen IS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Er moet wat gebeuren om het gewelddadige en zwaarbewapende IS te stoppen. En snel ook. Voordat de extremisten nog meer slachtoffers maken. Voordat ze nog meer medestrijders weten aan te trekken. Daar is de Amerikaanse president Obama van overtuigd. Woensdag presenteerde hij zijn strategie.

Wat die inhoudt? Kijk maar even mee over zijn schouder terwijl hij zijn to do-lijstje schrijft. En inderdaad: de president is linkshandig. 

Al gedaan:

- Precisie-luchtaanvallen op IS-doelen en IS-strijders in Irak. Aanval is de beste verdediging! Zo door blijven gaan.

- Voorkomen dat de Islamitische Staat belangrijke stuwdammen in handen krijgt. IS zwakker maken! Bij Haditha en Mosul is het al gelukt. Check.

- Hulpgoederen droppen voor vluchtelingen.

- Vragen of NAVO-landen en Arabische landen willen meehelpen. Brede coalitie. Jaha, ook aartsvijand Iran. Hoe meer internationale steun hoe beter!

Nog te doen: 

- Leveren van wapens aan Koerden en Iraaks leger. Maar ook hen trainen en adviseren. Kan nu er een nieuwe regering in Irak is. Waar alle religieuze groepen in zitten.

- Laatste fase: ook in Syrië luchtaanvallen op IS. Dit wordt een lastige. Hoe zal Assad reageren? Nou ja, dat mag mijn opvolger oplossen. Want tegen die tijd zit mijn tweede termijn als president erop.

- IS helemaal verslaan.

NIET VERGETEN: Niet maar dan ook echt never-nooit-niet grondtroepen naar Irak sturen. No boots on the ground!!!

Tijdsduur: 3 jaar.

Kosten: Ehm… dit nog even laten uitrekenen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten