leids ontzet

Drie vragen over… Leidens Ontzet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Redactie
7Days

Het is feest in Leiden: 3 oktober is de dag van Leidens Ontzet. Maar wat houdt deze feestdag in? Wat valt er te beleven en wat is de reden voor dit feestje dat al sinds de zestiende eeuw wordt gevierd?

Kom je uit Leiden? Dan ken je deze feestdag vast. De derde dag in oktober is voor alle Leidenaren namelijk een vaste vrije dag. Je hoeft niet naar school en mag feestvieren. Maar wat vier je dan eigenlijk?

1. Waarom wordt Leidens Ontzet gevierd?

Ieder jaar wordt met Leidens Ontzet herdacht dat op 3 oktober 1574 een einde is gekomen aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. Door de heftige hongersnood was het een vreselijke periode voor de Leidenaren. Uiteindelijk lukte het de watergeuzen (de verzetsstrijders) om de Spaanse troepen te verdrijven. Dat deden ze door bijvoorbeeld de omringende akkers onder water te zetten. Na lange tijd werd iedereen getrakteerd op eten. De watergeuzen namen haring en wittebrood mee. En in het verlaten legerkamp van de Spanjaarden werd hutspot ontdekt waar iedereen van mocht genieten.

2. Wat wordt er precies georganiseerd?

Om te vieren dat Leiden sinds 3 oktober 1574 weer een vrije stad is, is deze dag sindsdien één groot feest. Iedereen die in Leiden woont of is geboren krijgt ’s ochtends gratis haring en wittebrood, ’s middags is er een grote optocht met praalwagens en afsluitend is er groots vuurwerk. Verder staat er de hele dag een feestelijke markt met honderden kraampjes. Aan het einde van die markt vind je een grote kermis met meer dan 150 attracties. Ook leuk: Leidse studenten laten zien hoe goed ze zijn in polsstokverspringen. Benieuwd naar het hele programma? Kijk dan hier.

3. Wanneer is het?

Officieel is het grote feest op 3 oktober, maar op 2 oktober kun je ook al naar de kermis en markt. Daar kun je ’s avonds hutspot eten en genieten van de lichtjesparade. Er is één uitzondering: als 3 oktober op een zondag valt, dan wordt het feest een dagje verschoven naar 4 oktober.

Dit artikel werd geschreven door Kim Buitenhuis.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Bevrijdingsdag? Nederland is echt niet in 1 dag bevrijd!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren