Cybercrime

Drie vragen over het extremistische forum 8chan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Afgelopen week kon je bijna niet om 8chan heen. Het internetforum was overal in het nieuws nadat de verdachte van een schietpartij in El Paso Amerika zijn aanslag aankondigde op de website. Maar wat is het eigenlijk voor platform? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is 8chan precies?

De website 8chan is een internetforum waarop gebruikers anoniem berichten kunnen plaatsen. Het is het grote broertje van de website 4chan, maar dan met minder regels. Het is daardoor dé ultieme plek om anoniem alles te schrijven wat je wilt. Alleen berichten die de wetten van de Verenigde Staten overtreden, zoals kinderporno, zijn verboden. Het forum staat bekend als een plek waar rechts-extremistische mensen bij elkaar komen. Veel berichten zijn racistisch en erg negatief over joden, moslims en minderheden. 

Wist je dat? - De 8 in de naam van 8chan niet staat voor het cijfer, maar voor het symbool van oneindigheid? De website spreek je eigenlijk dus uit als ‘infinitechan’.

2. Waarom is 8chan nu veel in het nieuws?

De website wordt in verband gebracht met allerlei recente aanslagen. Zo kondigde Patrick Crusius (21), de verdachte van een schietpartij in het Amerikaanse El Paso, zaterdagochtend zijn aanslag aan op 8chan. En hij was niet de eerste: het afgelopen halfjaar werd al twee keer eerder een aanslag aangekondigd op de website. Ook Brenton Tarrant, die in Christchurch Nieuw-Zeeland 51 mensen doodschoot in een moskee, waarschuwde voor zijn actie op 8chan. En John Earnest, de dader van een schietpartij in een synagoge in het Amerikaanse Poway, sprak hier ook over zijn daad. Alle drie de daders deden dit door een ‘manifest’ te posten: een document waarin ze over de beweegredenen voor hun actie vertelden. Deze manifesten werden snel na de aanslagen offline gehaald, maar sommige 8chan-gebruikers bleven de aanslagplegers vereren. Veel mensen zeggen dat 8chan de daders van de aanslagen heeft aangemoedigd tot hun daden.

3. Kunnen ze niets tegen de website doen?

Ondanks dat de gebruikers van 8chan zich aan de Amerikaanse wetgeving moeten houden, blijkt het lastig om dit te controleren. Vaak zijn de gebruikers anoniem en wordt er in codetaal gepraat. Toch ondernemen grote bedrijven maatregelen tegen de website. Zo houdt Google de website al sinds 2015 uit zijn zoekresultaten, kun je op Twitter geen links naar 8chan delen en is het bedrijf CloudFare sinds maandag gestopt met het beveiligen van de website. Mede hierdoor is 8chan sinds deze week uit de lucht.

Ook Donald Trump wil de website aanpakken. Zonder specifiek de naam van 8chan te noemen, beloofde de president deze week om de FBI meer middelen te geven om terrorisme in de ‘donkere hoeken’ van het internet te bestrijden. Maar of deze maatregelen gaan helpen is even afwachten: 8chan-gebruikers hebben al aangekondigd op andere websites verder te gaan met hun gesprekken.

Anderen lazen ook: Schietpartijen in Verenigde Saten: wat is er gebeurd? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren