Dosssier IS

Drone filmt IS-schade in Palmyra

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Een Russische drone heeft gefilmd hoe Palmyra in Syrië er nu bij ligt. De antieke stad was lange tijd in handen van terreurgroep IS. Dat de terroristen er afgelopen jaar oudheidkundige schatten hebben vernield, was bekend. Maar niemand wist hoe erg de vernielingen precies waren. Die blijken mee te vallen. 

Het leger van president Assad heeft terreurgroep IS deze week verjaagd uit Palmyra. Archeologen waren bang dat de antieke stad totaal vernield zou zijn, maar het had erger gekund.

Eindelijk weer (een beetje) goed nieuws uit Syrië dus. Al zijn onder meer de tweeduizend jaar oude tempels van Bel en Baalshamin, de twee mooiste tempels van Palmyra, opgeblazen door de terreurgroep. Ze zijn niet islamitisch en daarom 'fout', vinden de jihadi's.

Syria: Drone captures ancient Palmyra after Syrian army enters the city

Hier de Bel-Tempel voor (boven) en na (onder) de komst van IS:

Rusland, een vriend van Syrië, heeft de Syrische president Assad al aangeboden om te helpen bij het restaureren van Palmyra. Veel andere landen zijn daar niet blij mee, omdat zij niet alleen tegen IS maar ook tegen de Syrische president Assad zijn. Elke vorm van hulp aan hem of zijn regime wordt dus met argusogen bekeken.

Kan dit gerepareerd worden?
Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft al laten weten dat er eerst maar eens goed onderzoek gedaan moet worden naar de staat van de bouwwerken. ‘Wij gaan niets herstellen wat tot stof is vergaan’, verklaarde Annie Sartre-Fauriat, de UNESCO-expert op het gebied van Syrië, afgelopen weekend al.

Restaureren is volgens haar sowieso niet aan de orde zolang er in Syrië nog onverminderd een oorlog aan de gang is. ‘Ik denk dat er andere prioriteiten zijn voordat we ruïnes gaan herstellen.'

In de papieren 7Days lees je deze week meer over wat IS heeft teweeggebracht in Palmyra. Heb je nog geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren