Drone, beschermde dieren, stropers, technologie

Drones kunnen bedreigde diersoorten beschermen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
van Sadelhoff

Drones zijn niet alleen tof, maar ook nog eens handig. Ze kunnen voortaan namelijk worden ingezet om bedreigde diersoorten te beschermen en te redden. 

Onderzoekers van de John Moores Universiteit in Liverpool (Groot-Brittannië) zijn in de wereld van de drones gedoken. Wat blijkt? Ze kunnen worden ingezet om bedreigde diersoorten (denk aan leeuwen, neushoorns en olifanten) te beschermen. 

Opsporen

'De drones kunnen helpen om stropers op te sporen en ze kunnen illegale ontbossing stoppen', legt onderzoeker Serge Wich uit in het wetenschappelijke International Journal of Remote Sensing. 'Stropers en ontbossing zorgen ervoor dat dieren zoals neushoorns, orang-oetans en olifanten met uitsterven worden bedreigd.'

Hoe het werkt? Drones maken een zogenoemd 'thermogram' van een dier of mens. Dat is een soort vingerafdruk, maar dan op basis van lichaamstemperatuur.

Vingerafdruk

Daarnaast moet de drone toegang hebben tot een speciale database, met allerlei 'thermale vingerafdrukken' van mensen en dieren. Zo kan de drone dus, vanaf grote hoogte, bepalen welk dier beneden rondloopt, of dat het een mens (een stroper!) is. 

Onderzoeker Wich legt verder uit: 'We hopen dat we met drones ook de locatie van de dieren kunnen vaststellen als ze in het nauw worden gedreven door bijvoorbeeld stropers.' Daarnaast willen onderzoekers via drones informatie krijgen over het gewicht en de gezondheid van het dier. 'Zo weten rangers wanneer ze in moeten grijpen.'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren