Duikrobot zoekt diepzeeschatten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Amerikaanse wetenschappers hebben een bijzondere nieuwe robot gemaakt. Hij heet OceanOne en hij kan heel goed duiken. Dieper dan een mens kan komen. Maar hij is wel net zo voorzichtig als een mens. Daardoor is hij perfect geschikt om te zoeken naar eeuwenoude scheepsschatten op de bodem van de zee.

De duikrobot is gemaakt door roboticaprofessor Oussama Khatib en zijn team van de Amerikaanse Stanford Universiteit. 'OceanOne is een superslimme en behendige robot', vertelt Khatib. 'Hij kan zelfstandig zwemmen. Maar je kunt hem ook van een afstandje besturen. Dankzij de nieuwste technieken kun je hem echt precisiewerk laten doen. Als ik in mijn bootje boven water bijvoorbeeld mijn vingers dichtknijp, doet OceanOne onder water precies hetzelfde.'

Schatzoeken
Laatst maakte OceanOne zijn eerste echte schatzoekduik. Khatib: 'We hebben hem meegenomen naar een oud wrak in Zuid-Frankrijk. Het schip La Lune van de Franse koning Lodewijk de Grote. Dat ligt daar diep op de bodem van de Middellandse Zee. Te diep voor mensen. Maar niet voor OceanOne. Spannend was het. We hadden 'm natuurlijk wel in het zwembad van de universiteit getest. Maar dit was het echte werk. Daar hadden we al die vier jaar zo hard voor gewerkt.'

Hoe de wrakduik van OceanOne afliep? Dat en meer lees je in het interview met professor Khatib in de krant van vrijdag. Hier vast een filmpje over de duikrobot.

Stanford's humanoid robot explores an abandoned shipwreck

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren belangrijk is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren