Migranten onderweg naar VS

Duizenden mensen vanuit Honduras onderweg naar VS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Meer dan zevenduizend mensen zijn vanuit Honduras onderweg naar de Verenigde Staten. Te voet, in trucks en op zelfgemaakte vlotten reizen ze via Guatemala en Mexico. Ze zijn op de vlucht voor armoede, werkeloosheid en geweld in hun eigen land. In de VS hopen ze een beter leven te krijgen. President Trump laat op Twitter weten dat ze niet welkom zijn.

Latijns-Amerika correspondent Mark Bessems vertelt de NOS dat deze karavaan elk jaar wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de situatie in Honduras. Hij legt uit dat de vluchtelingen voor de veiligheid met z'n allen reizen, want de lange tocht is vol gevaren. 'Normaal gezien keken er niet veel media naar om, tot Trump er van alles over ging zeggen.' 

Door de media-aandacht is het aantal migranten dat zich bij de karavaan aansluit volgens Bessems enorm gestegen. De tocht begon in Honduras met een paar honderd mensen, ondertussen zijn het er duizenden.

Grens

Met patrouilles, wegblokkades en zoektochten proberen Mexico en de VS al jaren om vluchtelingen uit het zuiden tegen te houden. Tienduizenden mensen werden dit jaar al opgepakt. Trump liet afgelopen dagen weten dat hij wilde dat de vluchtelingen bij de grensovergangen in Midden-Amerika gestopt moeten worden, maar dat kan niet. Tussen Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragu kun je vrij reizen, net als in veel Europese landen.

Noodtoestand

Trump dreigde via Twitter dat hij de grens met Mexico zou sluiten als de stroom vluchtelingen niet zou stoppen. Hij twitterde ook dat 'criminals and unknown Middle Easterners' [lees: terroristen] zich bij de vluchtelingen hadden aangesloten en gaf de Democraten de schuld van deze 'nationale noodtoestand'.  

Donald J. Trump 1540294931

Werk

Migranten vertelden CNN dat ze de harde taal van Trump niet begrijpen: 'We zijn geen terroristen. We zijn harde werkers', zei Diana Chavez uit Honduras. Ze vertelde op zoek te zijn naar werk om zichzelf en haar zoon van 4 jaar te kunnen onderhouden. 'Ik ga naar de VS om hem een beter leven te kunnen geven.'

Anderen lazen ook: Hoe zit het met de snikkende peuter naast Trump?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren