Kleding shoppen  Bron: ANP

Duurzamere mode? Gewoon minder kopen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Ieder jaar worden honderd miljard kledingstukken geproduceerd. Dat is heel slecht voor het milieu en daarom hebben grote Europese modebedrijven een plan gemaakt om dit anders aan te pakken. Toch is niet iedereen er zeker van of dit plan de oplossing is.

Met een stuk minder kleding kopen komen we namelijk ook heel ver, zo schrijft Nieuwsuur. Want van die honderd miljard geproduceerde kledingstukken wordt een derde nooit gedragen. En daar staat niks over in het plan.

Teveel kleding

Al die kleding blijft over omdat we het wel hebben gekocht maar nooit dragen. Of omdat de kledingstukken de winkel niet eens halen, omdat er veel te veel is geproduceerd. Kleding uit deze laatste groep wordt gedumpt, versnipperd of verbrand. Zonde, want voor het maken van de kleren worden veel chemische stoffen en water gebruikt. En benzine voor het transport. Dat maakt de mode-industrie na olie de industrie die het slechtst is voor het milieu.

Mooie woorden

Ruim dertig grote modebedrijven tekenden in augustus het Fashion Pact, met het plan om duurzamere mode te produceren. 'Er staan vooral mooie woorden in,' zegt Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen, tegen Nieuwsuur. 'In het plan staat niet hóe ze het gaan doen. En er staat niet eens iets in over het deel van de kleding dat wordt weggegooid.' Maar Puma, een van de merken die het Pact heeft ondertekend, vindt dat je daar nog niet over kan oordelen omdat er pas net is getekend.

Anderen lazen ook: Van fast fashion naar duurzame kledingkast.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren