Cybercrime

Dvd stelen erger dan illegaal downloaden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Wat vind jij erger? Een dvd stelen uit een winkel, of een film of serie downloaden zonder ervoor te betalen? 

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren het stelen van een dvd uit een winkel erger vinden dan illegaal een film of serie downloaden. Inbreken in iemand anders zijn huis vinden ze ook een groter misdrijf, dan inbreken in iemands computer.

Online stelen

‘Echte’ misstappen vinden de meesten dus erger dan online stelen. Het onderzoek werd gehouden onder ruim duizend jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Van de jongeren die meededen vertelde 37% wel eens films, muziek of software te downloaden, zonder hiervoor te betalen. 

Van de groep 16-17 jarigen heeft 14% wel eens gehackt, bijvoorbeeld door zich online voor te doen als iemand anders om privé-gegevens los te krijgen. Jongeren weten vaak wel dat het strafbaar is, maar dat houdt ze niet altijd tegen.

Cybercrime

Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland legt uit: ‘Hacken begint voor jongeren meestal met experimenteren. Vaak puur voor de lol.’ Ze vertelt dat de kans dat je gepakt wordt klein is, totdat het een keer misgaat. Bonthuis hoopt dat jonge hackers zien dat ze met hun talenten en kennis ook goede dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld door anderen te helpen niet over de grens te gaan.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 5 vragen over cyberaanvallen en Veilig internetten doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren