Aarde Milieu

Echt waar: een beter milieu begint bij jezelf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is geen verrassing meer: we zorgen niet goed voor de aarde. 'We reizen vaker, eten meer dierlijke producten en verbruiken meer water', somt Christy van Beek van de Wageningen Universiteit op.

'Hoe we nu omgaan met de aarde kan niet. We verbruiken meer dan dat we hebben.' Grondstoffen uit de natuur, daar heeft ze het over. Water, olie, gas, steenkool en hout. Daar hebben we tot nu toe al meer van gebruikt, dan dat de aarde in een jaar kan maken. En dus zijn we bezig aan de voorraad die we vroeger hebben opgebouwd. Wanneer die voorraad op raakt? 'Dat is moeilijk te zeggen', vertelt Van Beek. 'Maar als het zover is, wordt bijvoorbeeld de prijs van eten duurder.'

Oplossing en tips

De hoogste tijd dat we daar wat aan gaan doen. Hoe? ‘Wat mij betreft is de oplossing een combinatie van gedrag - minder consumeren - en techniek. Een voorbeeld daarvan is de waterbesparende douchekop. Die is zuiniger dan een normale douchekop, maar als je dan opeens twee keer langer doucht, schiet je er weinig mee op natuurlijk!’ 

Wat kun je nog meer doen? Vijf makkelijke tips op een rijtje.

1. Minder water - Om nog even aan te haken bij die zuinige douchekop. Sta jij het liefst zo lang mogelijk onder de douche? Dat is dus he-le-maal niet goed voor het milieu. Probeer dus een beetje korter te douchen. Wil je nog minder water verspillen? Draai de kraan dan bijvoorbeeld dicht als je shampoo in je haar doet. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen.

Douche Douchen

2. Tussenuur - Je kent het wel. Je hebt een tussenuur (of een lange pauze) en je gaat met je vrienden naar de snackbar of supermarkt. Warme broodjes, blikjes fris- of energiedrank, snoep... Op dat moment is alles beter dan die zelfgesmeerde boterhammen die nog ergens in je tas zitten en even later waarschijnlijk in de prullenbak belanden. Goed voor het milieu? Nee, niet echt. Je kunt die boterhammen voortaan beter thuis laten dan ze weg te gooien.

Broodje kroket Febo

3. Kleren kopen - Loop je het liefst elke dag in een andere outfit? Dan heb je vast heel veel kleren. Maar wist je dat het maken van kleding een heleboel water kost? Het is dus beter om een paar goede kledingstukken te hebben in plaats van een heleboel (goedkope) broeken en T-shirts die je snel weer weggooit. Ga voor een paar goede items en onthoud: combineren is de truc.

Kleding Kleren T-shirts

4. Flesje vullen - Heb je een leeg plastic flesje? Gooi 'm niet weg, maar gebruik het opnieuw. Het maken van flesjes (ook van blikjes trouwens) kost veel energie. Zonde dus als je steeds een nieuwe gebruikt, toch?

Water Drinken Flesje

5. Minder vlees - Ook door minder vlees te eten kun je de aarde helpen. Voordat een stukje vlees op jouw bord ligt, is er al heel veel aan vooraf gegaan. Zo moet een varken of koe bijvoorbeeld ook ergens leven en te eten krijgen. Helemaal vegetarisch worden, is natuurlijk het beste. Maar het helpt ook al als je het stukje vlees af en toe een keertje weglaat. 

Koe

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Suppen voor het milieu of Record: de Noordpool had nog nooit zo weinig ijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren