Appen op de fiets verboden

'Een boete voor appen op de fiets? Goed idee'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Dat appen op de fiets gevaarlijk is, dat wisten we al. En straks is het nog verboden ook. Dat wil minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Wie tóch met z'n telefoon bezig is op de fiets, kan een boete krijgen. Goed idee?

'Jongeren zijn zó met hun mobiele telefoon bezig, dat ze meer met appjes bezig zijn dan met voor zich kijken.' Dat zei minister Schultz begin dit jaar al. Ze besloot te onderzoeken of het mogelijk is om telefoongebruik op de fiets te verbieden. En: dat kan, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

1 op de 5 ongevallen door mobiele telefoon

Al een paar jaar klinkt de roep om een mobielverbod op de fiets. Vorig jaar stuurden bus- en tramchauffeurs al een boze brief naar de minister. Zij waren de appende 'fietspiraten' meer dan zat. Uit onderzoek is gebleken dat in twintig procent van de ongevallen onder jongeren in het verkeer de mobiele telefoon een rol speelt. 

Alleen nog handsfree bellen

De afgelopen tijd is al geprobeerd jongeren te wijzen op het gevaar van appen en bellen op de fiets, door middel van lessen op de basisschool. Maar echt succesvol is het niet, oordeelt Schultz. Daarom wil ze nu harde maatregelen: weg met die telefoon op de fiets! Alleen handsfree bellen, met oortjes in, mag straks nog wel.

Fietsmodus
De minister lanceerde ook al de campagne Fietmodus, om je telefoon op 'stil te zetten' als je de weg op gaat. Maar ook dat initiatief wierp niet zijn vruchten af...

Een verbod, is dat wel haalbaar?

Hoe, en wanneer het verbod wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Het is bovendien de vraag of het Schultz echt gaat lukken. In andere landen, zoals Denemarken en Duitsland, is er al een verbod. Maar daar worden de regels nauwelijks nageleefd, concludeerde de minister vorig jaar nog. Iemand op heterdaad betrappen blijkt in de praktijk erg lastig. Nu gelooft Schultz dat het toch kan. Maar hoe, dat is nog even afwachten.

Wat vind jij: is een boete voor bellen of appen op de fiets een goed idee? Of vind je het wel erg overdreven? Geef je mening en stem op onze poll!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten