pipo de kloon bnn

Een gekloonde hond in Nederland: zo zit het

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Een kopietje maken van je lievelingshuisdier. Is dat supergriezelig of juist ideaal? Daarover wil BNN een discussie voeren. Voor een tv-programma dat vanavond voor het eerst wordt uitgezonden, liet de omroep de zieke hond Joep namaken in Zuid-Korea. Het resultaat? Pipo de kloon.

'Wie wil een dubbelganger van zijn eigen hond?' Zo’n soort oproepje plaatsten de makers van het nieuwe BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin? een tijd geleden op social media. Er kwamen tientallen reacties binnen. Baasjes Hans en Pup uit Zeeland werden uitgekozen. Hun twaalfjarige Amerikaanse buldog Joep was ziek en ze wilden er nog wel zo eentje.

klonen pipo de kloon
Beeld: BNN

Lijkt sprekend

BNN stuurde wat weefsel van de (inmiddels overleden) hond naar het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech. Nu wandelen Hans en Pup dagelijks met Pipo, de eerste gekloonde hond in Nederland. Ze zijn helemaal blij met het beest, dat volgens hen zowel qua uiterlijk als karakter sprekend op Joep lijkt.

Hoe ze dat hebben geflikt in Zuid-Korea? Simpel (soort van): uit het weefsel van Joep hebben ze een celkern met DNA gehaald. DNA is iemands persoonlijke code. Daarin ligt vast welke kleur haar (vacht in dit geval) je hebt, maar ook welke karaktertrekjes bij je horen.De celkern met al die specifieke informatie over Joep hebben de wetenschappers in een lege donor-eicel gestopt. Die eicel is vervolgens ingebracht bij een vrouwtjeshond. Een draagmoeder dus. Zij zette twee maanden later puppy Pipo op de wereld.

Bestand Hond Pipo is een kloon: zo kwam hij tot stand - RTL NIEUWS

Mag niet, nou ja, wel

Mag dat zomaar, knutselen met cellen? In Nederland niet. Maar een gekloond dier hierheen halen, mag wél. In Zuid-Korea doen ze niet moeilijk over het maken van dubbelgangers. Sooam Biotech bestaat al tien jaar. In die tijd zijn er zeker achthonderd honden gekopieerd. Ongeveer tweehonderd van die dieren werken bij de Koreaanse politie. Het zijn klonen van de allerbeste speurneuzen en extreem stoere reddingshonden.

In Groot-Brittannië wandelt de gekloonde teckel Mini Winnie rond. Haar baasje won de kopie van haar oude lievelingshondje Winnie via een prijsvraag van Sooam Biotech. Foute praktijken, vinden ze bij de Dierenbescherming. Klonen is niet alleen link voor de gezondheid van de honden, het is ook niet eerlijk voor ál die huisdieren die op dit moment in een asiel wachten op een baasje.

klonen pipo de kloon
Beeld: BNN

Verontwaardiging

Ook in de Tweede Kamer is verontwaardig gereageerd op Pipo. Het CDA, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen het kopiëren-op-bestelling. De PVV vindt het raar dat je in Nederland niet mag klonen, maar wel een dubbelganger kunt importeren.

'Allemaal onderbuikgevoelens', vindt BNN. Met het nieuwe tv-programma wil de omroep met keiharde feiten komen om de discussie eindelijk eens goed te voeren. Want terwijl de wetenschap al heel ver is, wordt er over klonen veel te weinig gepraat, vinden ze bij BNN. In het programma reizen filosoof Bas Haring en presentatrice Sophie Hilbrand de wereld rond om de stand van zaken rond het kopiëren van leven te filmen.

klonen pipo de kloon
Presentatrice Sophie Hilbrand (links) met Pipo en z'n baasjes

Geen grapje

En o ja: Pipo de kloon is géén grapje, zweren ze bij BNN. In 2007 zond de omroep De Grote Donorshow uit, waarin een doodzieke vrouw een orgaan mocht uitdelen aan een van de drie nierpatiënten die meededen. Dat bleek een stunt, bedoeld om discussie op te roepen. Maar Pipo is dus echt. Hij wandelt dagelijks door Zeeland en lijkt sprekend op Joep.

Vanavond om 21.10 uur is de eerste aflevering van Klonen: Wens of Waanzin? te zien op NPO 2

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren