Een soort ballet maar dan te paard

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Donderslagen, watervallen en liefdeskussen. Wie denkt er bij die woorden aan paardrijden? De zestien meisjes van het pony-carrouselteam van Zilfia’s Hoeve uit Houten wel. Het zijn de namen van de ingewikkelde dressuurfiguren die zij met hun pony’s rijden. Zondag 1 juli doen ze, samen met nog negen andere teams, mee met het Nederlands kampioenschap Carrousel in Capelle aan den IJssel.

Nee, carrouselrijden heeft niets met draaimolens te maken. Je doet het op een paard samen met een team. Eigenlijk is het een soort ballet te paard. Carrouselruiter Luna de Rouw (17) uit Houten vertelt: ‘Bij carrousel rijd je in een team van twaalf of zestien ruiters figuren op muziek. Daarbij zijn ruiter en paard mooi aangekleed. Het is de bedoeling dat iedereen er precies hetzelfde uit ziet en op dezelfde manier de figuren rijdt, zodat het zo veel mogelijk één geheel wordt’, legt ze uit.

Teamsport

Teamgenoot Danique Verkerk (18) vindt carrousel vooral zo leuk omdat het een echte teamsport is: ‘Je vormt natuurlijk in de paardensport altijd een team met je paard maar het rijden in een team met andere ruiters en pony’s maakt het extra leuk. Ons huidige team is heel hecht en het is ook altijd gezellig. Met een normale dressuurwedstrijd zou ik het opnemen tegen deze mensen maar met carrouselrijden kan ik één groot team met ze vormen, dat vind ik mooi.’

Met haar team van Manege Zilfia’s Hoeve plaatste ze zich voor het NK dat zondag 1 juli in Capelle aan den IJssel gehouden wordt. Die plaatsing is al een prestatie op zich. In Nederland zijn ongeveer 120 carrouselteams. De tien teams die in de voorrondes als beste uit de bus kwamen, hebben zich geplaatst voor het NK.

Strak en symmetrisch

Tijdens het NK moeten de tien teams in ongeveer 12 minuten laten zien wat ze kunnen. Tijdens die proef moeten ruiters en pony’s niet alleen heel strak en symmetrisch rijden, ze moeten er ook piekfijn uit zien. ‘Voor elke proef kiezen we een thema. Deze keer is dat ‘fairy tale’. We rijden onze proef op muziek van de Efteling, dat geeft een sprookjesachtige sfeer. Veel mensen herkennen deze muziek en maken meteen de associatie met het pretpark. En daar word je natuurlijk supervrolijk van.’

Een voorbeeld van een carrouselproef, gezien vanuit de lucht:

Long Beach Rodeo-Aerial view

Anderen lazen ook: Deze meisjes doen aan stokpaardrijden (ja, echt).

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren