Han Zicheng

Eenzame Chinese man (85) zocht adoptiefamilie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Wie wil mij adopteren? Eenzame oude man van tachtig. Sterk lichaam. Kan winkelen, koken en voor zichzelf zorgen', schreef Han Zicheng (85) op het briefje dat hij ophing in een bushokje.

Han Zicheng (foto boven) woonde in de Chinese stad Tianjin. Zijn vrouw was overleden, zijn ene zoon naar Canada geëmigreerd en met de andere zoon had hij geen contact meer. Hij voelde zich al jarenlang erg eenzaam en wilde niet alleen sterven in een verpleegtehuis. 

Familie

In China was het jarenlang verboden om meer dan één kind te krijgen. Daardoor zijn er nu tientallen miljoenen zestigplussers, veel meer dan in andere landen. Vroeger was het in China vanzelfsprekend dat opa's en oma's bij hun kinderen in huis woonden. Dat is niet meer zo. Jongeren hebben door drukke banen vaak niet veel tijd om voor oudere familieleden te zorgen. De Chinese regering kan al die ouderen nog niet goed opvangen.

Contact

Iemand zette een foto van Han Zicheng's briefje op social media. Het lukte niet om de 'adoptiefamilie' te vinden die hij zo graag wilde, maar hij kreeg wel meer contact met anderen.

Han Zicheng
Han Zicheng fietsend door zijn buurt in Tianjin.

Brommig

'Oude mensen zijn als bloemen en bomen. Als ze geen water krijgen, kunnen ze niet groeien', zei Han Zicheng volgens een journalist van de Amerikaanse krant The Washington Post die hem soms belde. Al die aandacht maakte Han Zicheng alleen niet gelukkiger. Hij werd brommig en reageerde uiteindelijk niet meer op telefoontjes. Han Zicheng overleed afgelopen maart in het ziekenhuis.

Anderen lazen ook: Jongeren en ouderen helpen elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren