Jemen

Eerste stappen naar vrede in Jemen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Meer dan 70.000 doden, waaronder tienduizenden kinderen die gestorven zijn door honger. In Jemen vindt volgens de VN de ergste humanitaire ramp ter wereld plaats. Deze week werd in Zweden gepraat over een oplossing. 3 vragen over dit conflict.

 

 

In Jemen strijden sjiitische en soennitische groepen tegen elkaar. Beide groepen zijn islamitisch. Het sjiitische Iran steunt de sjiitische Houthi-rebellen. Buurland Saoedie-Arabië steunt het leger van de regering. Op de kaart zie je waar Jemen, Iran en Saoedie-Arabië liggen.

1. Wat doet het Westen?

Alle vechtende groepen maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. De VS leveren wapens, informatie en steun aan de coalitie die de regering steunt. Saoedische vliegtuigen worden bijvoorbeeld bijgetankt met Amerikaanse hulp.

Andere westerse landen willen Saoedie-Arabië ook niet te veel tegenwerken, omdat het land een bondgenoot in het Midden-Oosten zou zijn, bijvoorbeeld in de strijd tegen IS. 

2. Hoe gingen de vredesbesprekingen?

De vredesbesprekingen van afgelopen week in Zweden pakten onverwacht goed uit. Afgelopen donderdag maakte VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bekend dat de strijdende partijen afspraken dat ze niet langer zullen vechten in de belangrijkste havenstad van Jemen, Hodeida. Ook in twee kleinere havens moet het geweld stoppen. Het lijkt een eerste stap naar eventuele vrede.

De Amerikaanse senaat nam bovendien (ook afgelopen donderdag) een resolutie aan die oproept de Amerikaanse militaire steun aan de Saoedische coalitie te stoppen. De aanleiding voor dit besluit was de moord op de Saoedische kritische journalist Jamal Khashoggi die op 2 oktober werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul, in Turkije. 

3. Gaat er iets veranderen?

Door de moord op Khashoggi is de druk op Saoedie-Arabië toegenomen. Ook de nieuwe afspraak van de strijdende partijen lijkt goed nieuws. Hopelijk kan via de havensteden nu weer voedsel het land in. Of er echt iets gaat veranderen voor de miljoenen Jemenieten die lijden onder geweld en honger, moet nog blijken.

De Volkskrant maakte in juli 2018 een video over het conflict in Jemen. Je kunt 'm hier bekijken

Waarom maken we ons niet druk om de oorlog in Jemen? | de Volkskrant

Anderen lazen ook: Jemen: miljoenen kinderen in grote nood.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren