Vaccinatie

Eerste vaccinaties tegen meningokokken 'uitgedeeld'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Ben jij veertien jaar? Dan kan het goed zijn dat je bent opgeroepen om een prik te komen halen. Gisteren werden de eerste vaccinaties tegen meningokokken type W uitgedeeld in Groningen en Noord-Brabant.

Veertienjarigen worden als eerste gevaccineerd omdat zij de grootste kans lopen de bacterie te verspreiden. Volgend jaar zijn jongeren tussen de vijftien en achttien jaar aan de beurt. Maar wat was het virus ook alweer? Even een opfriscursus in drie vragen.

1. Wat is het?

Meningokokken type W is een bacterie die een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan veroorzaken. Het aantal besmettingen met meningokokken type W neemt snel toe. Vorig jaar waren er nog gemiddeld zes besmettingen per maand, maar dat is dit jaar al opgelopen naar gemiddeld tien keer per maand.

2. Hoe gevaarlijk is het?

De meningokokkenbacterie zit bij veel mensen in de neus- of keel zonder dat ze het merken. Maar als de bacterie in het bloed komt, wordt het gevaarlijk. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Sinds oktober 2015 zijn zeker 28 patiënten gestorven aan meningokokken type W, meldde het RIVM eind mei.

3. Wie moeten er ingeënt worden tegen deze bacterie?

De extra vaccinatieronde is voor iedereen die geboren is tussen 2001 en 2004. Het kabinet besloot vorig jaar al jongeren die veertien jaar worden de prik aan te bieden. Ook baby's van veertien maanden krijgen er eentje. De staatssecretaris hoopt met deze extra inentingen dat eind volgend jaar alle jongeren tussen de veertien en achttien jaar te hebben ingeënt.

Mocht je het nog niet duidelijk vinden wat de meningokokkenziekte nou precies is, bekijk dan dit filmpje van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:

Wat is meningokokkenziekte?

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Meisje (14) overleden aan meningokokkenziekte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren