'Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De Efteling in Kaatsheuvel is mogelijk een doelwit geweest voor een aanslag van IS-aanhangers. Een vrouw uit Werkendam zou met andere IS-sympathisanten hebben gepraat over het laten afgaan van een bom in het pretpark.

De Efteling is misschien wel de vredigste plek van Nederland, waar Holle Bolle Gijs, het volk van Laaf en alle andere sprookjesfiguren in serene rust bij elkaar wonen. Nu blijkt dat een vrouw deze zomer plannen had gemaakt om de Efteling mogelijk op te laten schrikken door een aanslag. Dat meldt de krant BN DeStem.

Kik Messenger
In juni is een vrouw uit Werkendam opgepakt. De 25-jarige wilde afreizen naar Syrië om daar met een IS-strijder te trouwen. Maar voor ze kon vertrekken is ze aangehouden.

In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over plannen voor aanslagen. Zo zou ze andere IS-aanhangers uit België en Scandinavië via de anonieme app Kik Messenger hebben voorgesteld om de Efteling als doelwit te kiezen.

'Cadeau'
Volgens BN DeStem schreef de vrouw dat 'Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan'. Dat zou in het politiedossier hebben gestaan.

Het Openbaar Ministerie (OM, een soort verlengde van de politie) wil niet bevestigen dat het pretpark daadwerkelijk een doelwit is geweest. Het OM wil ook niet zeggen of er, naar aanleiding van de arrestatie, extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Stoerdoenerij
De vrouw uit Werkendam is weer vrijgelaten. Volgens haar advocaat zou ze 'nooit in staat zijn geweest écht een bom te plaatsen'. Gewoon stoerdoenerij, dus. De vrouw zou heel erg door andere IS-strijders zijn beïnvloed en daar nu spijt van hebben.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten