Rania Youssef

Egyptische actrice aangeklaagd voor haar jurk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Egyptische actrice Rania Youssef (45) riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Ze werd aangeklaagd nadat ze tijdens de slotceremonie van het International Film Festival in de Egyptische hoofdstad Caïro een doorzichtige jurk had gedragen. 

Nadat foto's van de actrice op social media waren verschenen, besloten twee Egyptische advocaten om een rechtszaak tegen haar aan te spannen. Met deze 'obscene' jurk liet Youssef volgens hen zien dat ze 'geen respect heeft voor de Egyptische normen en waarden'. Door deze aanklacht kan de actrice vijf jaar gevangenisstraf krijgen. 

Excuses

Youssef bood op Instagram haar excuses aan. Ze schreef: 'Ik heb misschien een misrekening gemaakt toen ik ervoor koos om deze jurk te dragen. Het was de eerste keer dat ik hem droeg en ik realiseerde me niet dat dat zoveel woede zou veroorzaken.' Ze voegde eraan toe dat modeontwerpers misschien beïnvloed worden door trends op internationale festivals.

In Egypte zijn de meeste van de honderd miljoen inwoners moslim. Youssef liet weten dat ze gelooft in de 'waarden waarmee we in Egypte opgevoed worden.' Op 12 januari moet ze voor de rechter komen.

Onzedelijk

Mona Eltahawy, een Egyptisch-Amerikaans journalist die veel over vrouwenrechten binnen de islam en onderdrukkende regimes heeft geschreven, twitterde dat ze wel 'een miljoen dingen in Egypte wist die meer immoreel (onzedelijk) waren' dan deze jurk.

Ze vroeg zich af wanneer president Sisi en zijn officieren aangeklaagd worden voor hun betrokkenheid bij de dood van honderden demonstranten na de staatsgreep in 2013

Mona Eltahawy 1543842213

Anderen lazen ook: Iraanse Instagrammer (18) opgepakt voor dansvideo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren